ZIF: Kans voor de Veenkoloniƫn

Onder de naam “Kans voor de Veenkoloniën” werken dertien gemeenten uit de Groningse en Drentse Veenkoloniën samen aan de gezondheid van haar burgers. Hiervoor is samen met de GGDen uit de beide provincies en het Zorg Innovatie Forum een eerste plan opgesteld. Dit plan is besproken in de dertien colleges en heeft de basis gevormd voor een gezamenlijke subsidieaanvraag bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die gehonoreerd is.

Deze unieke kans is mogelijk gemaakt door het amendement dat eind 2014 in de Tweede Kamer is ingediend door Agnes Wolbert. Doel van dit amendement is meer aandacht voor regio’s die zich kenmerken door Sociaal-economische gezondheidsverschillen.

In Nederland zijn de sociaal-economische gezondheidsverschillen aanzienlijk en deze nemen eerder toe dan af. Mensen met een lage opleiding en een laag inkomen overlijden 7 á 8 jaar eerder en leven 15 jaar minder in goede gezondheid. De ervaringen die in de Veenkoloniën worden opgedaan zullen ook worden gebruikt in andere regio’s.

Het plan voorziet in een brede samenwerking van allerlei partijen, organisaties, burgers, verenigingen, scholen, werkgevers etc. die een rol kunnen spelen de gezondheidsverschillen te helpen verkleinen. Zorgverzekeraars Menzis en Achmea zullen hierin samen met de gemeenten optrekken. Gezondheidsverschillen hebben vaak verschillende achtergronden. Hierdoor is het van belang dat andere beleidsterreinen dan de volksgezondheid betrokken worden bij dit thema.

Het traject heeft een looptijd van 8 jaar. De gemeenten van “Kans voor de Veenkoloniën” zijn: Hoogezand -Sappemeer, Veendam, Pekela, Menterwolde, Oldambt, Bellingwedde, Stadskanaal, Vlagtwedde, Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Emmen, Coevorden en Hoogeveen.