Dementia in Cultural Mediation

Eind 2019 was er in de Deense stad Odense de kick-off van het nieuwe Europese project ‘Dementia in Cultural Mediation’ (Erasmus+).
Naast partners uit Denemarken, België en Spanje, gaat HANNN zich vanuit Nederland verdiepen in wat culturele activiteiten kunnen betekenen voor mensen met dementie en hoe we deze activiteiten het beste kunnen organiseren.


Het project is gebaseerd op de gedachte dat het gebruik van cultuur en culturele activiteiten een goede aanpak kan zijn om sociale inclusie van mensen met dementie in lokale gemeenschappen te creëren en te verhogen.

Activiteiten met betrekking tot literatuur, kunst, creativiteit en cultuur kunnen de kwaliteit van leven en de perceptie van sociale inclusie voor mensen met dementie enorm vergroten.

Om dit doel te bereiken, willen we de competenties en vaardigheden verbeteren van cultural mediators die in culturele instellingen werken en activiteiten organiseren voor mensen met dementie (zoals bibliotheken, musea en maatschappelijke organisaties). Onder cultural mediators verstaan we iedereen die culturele activiteiten organiseert voor de mensen die leven met dementie. Dit kunnen medewerkers van een culturele organisatie zijn maar natuurlijk ook hun vrijwilligers en studenten.

In het project ontwikkelen we een laagdrempelige en toegankelijke toolkit welke niet alleen voor de deelnemende partners bestemd is, maar voor alle organisaties en medewerkers die geïnteresseerd zijn in inspirerende en praktische methodes gericht op het organiseren van activiteiten voor mensen met dementie.

Gedurende de projectperiode zijn er diverse bijeenkomsten waar de partners activiteiten, tools, ideeën en overige informatie uitwisselen om een zo volledig mogelijke toolkit te kunnen creëren. De projectperiode is van september 2019 tot augustus 2022.

Uiteindelijke projectresultaten

De uiteindelijke online toolkit zal specifieke methoden en hulpmiddelen voor cultural mediators bevatten waaronder:

- Presentatie- en instructievideo’s en handleidingen om het gebruik van elke methode te ondersteunen.
- Speciaal ontwikkeld trainingsmateriaal. Dit trainingsmateriaal ondersteunt en adviseert de cultural mediators bij het plannen en organiseren van de  activiteiten die ze organiseren voor mensen met dementie.

Daarnaast worden er ook aanbevelingen gepresenteerd die kunnen bijdragen aan toekomstige Europese ontwikkelingen op het gebied van dementie en cultuur. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de ervaringen en resultaten binnen het project.

Download hier een flyer van het project Dementia in Cultural Mediation (pdf, engelstalig)

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project of gedurende de projectperiode betrokken worden bij bijeenkomsten en testsessies?

Neem dan contact op via allette.snijder@hannn.eu

Partners

In dit project werkt HANNN met diverse lokale culturele organisaties en professionals samen om tot mooie en relevante input voor de toolbox en het trainingsmateriaal te komen, waaronder: Biblionet groningen, Stichting Kameraad, de Gedragsgenerator, NHL Stenden en het Hunebedcentrum. Klik op de afbeelding hieronder om naar de website van de partner te gaan.