Volkskrant, bedankt!

  • vrijdag 7 november 2014

Ik wil de redactie van de Volkskrant hartelijk danken voor plaatsing van het artikel “Land van Verloren Hoop” van Ana van Es. De auteur ziet een groeiende kloof tussen Noord-Nederland en de rest van Nederland. Een opsomming van aardbevingsleed, relatief veel weilanden, bevolkingskrimp, Blauwestad, de sluiting van Aldel, enzovoorts. Op punten herkenbaar, qua opzet niet bijster origineel. 

Maar wat wil het geval. Dankzij dit artikel begon bijna iedere afspraak die ik in de afgelopen week met mede-Noorderlingen had hetzelfde: met een opsomming van alles wat er wél goed gaat. In een regio die soms iets té bescheiden blijft, is dat een zeer goed teken.

Ik denk dat de auteur gelijk heeft als ze zegt dat er in onze regio een aantal structurele problemen zijn. Ook denk ik dat ze gelijk heeft wanneer ze schrijft dat ‘de Randstad’ onderschat wat voor mooie dingen er in onze regio gebeuren. En er is regelmatig een verwrongen beeld van hoe ver en koud het Noorden wel niet is.

Mijn ervaring tot nu toe is dat je vooral mensen moet uitnodigen om eens te komen kijken en luisteren naar wat er allemaal gebeurt. Zo ontvangen we rondom Healthy Ageing vele delegaties en die gaan over het algemeen onder de indruk weer naar huis.

Daarnaast denk ik dat de auteur niet moet onderschatten hoe internationaal georiënteerd onze regio is. Zo was ons HANNN-netwerk onlangs trotse gastheer van het ScanBalt Forum. Dit is de jaarlijkse bijeenkomst van een netwerk van economische clusters rondom de Oostzee. Wij liggen niet aan de Oostzee, maar zijn toch bij hun netwerk gehaald vanwege onze focus op Healthy Ageing. En we hebben contact met vele Europese regio’s omdat we bekend staan om onze kennis en kunde op dat terrein.

Ik prijs me gelukkig mee te bouwen aan een netwerk dat oplossingen zoekt voor een probleem: hoe zorgen we ervoor dat mensen langer gezond leven en actief kunnen participeren in de samenleving. Iedereen die mee wil helpen daar een bijdrage aan te leveren is welkom. Dat zijn er in onze regio een hoop. Dus de hoop is niet verloren, integendeel.