Practice what you preach

  • dinsdag 23 september 2014

Ik hou me inmiddels zo’n vijf jaar bezig met het thema Healthy Ageing, waarvan ruim een half jaar als directeur van HANNN.  Dit brengt met zich mee dat wanneer ik soms een vette hap eet, of trakteer op taart, er een opmerking kan komen in de trant van ‘is dat nu Healthy Ageing? Haha!’ En ik heb me wel eens ongemakkelijk gevoeld bij een presentatie over ons netwerk, terwijl de nieuwe cateraar grote muffins en forse brokken chocolade naar binnen reed.

Als ik meedoe aan een debat over gezondheid, probeer ik te voorkomen in de hoek van gezondheidspredikers weggezet te worden. “Ik eis het recht op ongezond ouder worden,” riep iemand me eens toe, suggererend dat dit ter discussie stond. Dat is natuurlijk het punt met de term Healthy Ageing: iedereen heeft een persoonlijk gevoel bij ouder worden. Het Healthy Ageing Network Northern Netherlands bundelt alle partijen die willen helpen een bijdrage te leveren aan gezond en actief ouder worden. Maar uiteindelijk is het aan mensen zelf om iets met de geboden producten, diensten, concepten te doen of niet.

In de afgelopen vijf jaar ben ik veel experts op heel veel gezondheids-terreinen tegengekomen. Hun verhalen hebben wel invloed gehad op de keuzes die ik zelf gemaakt heb.

Zo voeg ik geen zout meer aan m’n eten toe (Gerjan Navis), hebben m’n kinderen nooit te lang in de maxicosi gezeten (Gecko onderzoek Drenthe) en draag ik een activiteitenmeter om te voorkomen dat ik teveel zit (Quantified Self). Ik vind het prettig om op basis van betrouwbare informatie keuzes te kunnen maken. Gidsen in een complexe wereld. Dat is ook de basis van ons nieuwe ‘Health Literacy’ initiatief dat draait om de vraag hoe je mensen gezondheidsvaardigheden kunt bieden. Geen priemende vinger, maar een uitgestoken hand.

Daan Bultje

Directeur HANNN

(Die regelmatig te weinig slaapt door te laat door te werken en teveel koffie drinkt)