Gouden tips

  • dinsdag 1 september 2015

"So, what is the best way to become a hundred years old?". Met die zin kwam de bal me tegemoet die ik aan het begin van mijn keynote de zaal in gekaatst had: "Who wants to become a hundred years old?". 

Ik was uitgenodigd door Venture Lab North om tijdens hun Summer School iets te vertellen over Healthy Ageing. Het was een jong en internationaal gezelschap, geïnteresseerd in ondernemerschap. Bij de vraag wie er honderd jaar wil worden, hoop ik dat er iemand zegt: "Hangt er vanaf hoe ik 100 jaar word". Want dat is de essentie van Healthy Ageing. Het gaat er niet om zo oud mogelijk te worden, het gaat om kwaliteit van leven. Om uiteindelijk zo gezond en actief mogelijk ouder te worden. 

De juiste mix van genen van je ouders helpt, en de afwezigheid van oorlog en grote epidemieën ook.

Eerlijk is eerlijk. Wie kaatst kan de bal verwachten, dus komt zo nu en dan de vraag: wat is het geheim? Dan vertel ik altijd eerst dat ik geen arts of wetenschapper ben. Dus dat er geen rechten aan mijn antwoord ontleend kunnen worden. En dan geef ik aan wat de rode draad is in alle informatie die ik in mijn Healthy Ageing-tijd ben tegengekomen. 

  1. Mazzel: de juiste mix van genen van je ouders helpt, en de afwezigheid van oorlog en grote epidemieën ook. 
  2. Niet roken. En het heeft altijd zin om te stoppen
  3. Niet meer eten dan je verbrandt. En onthou dat je we vaak het aantal calorieën dat we eten onderschatten, en het aantal dat we verbranden overschatten 
  4. Blijf actief, het is aanpoten om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid bewegen te halen
  5. Matig met suiker en zout
  6. Zorg voor een goed sociaal netwerk, verspreid over meerdere generaties
  7. Vermijd stress en slaap voldoende

Maar voor een fair and balanced beeld laat ik nu ook graag de ervaringsdeskundigen aan het woord: een lijst met 'gouden tips' van 100-plussers:

How to be the oldest person alive
How to be the oldest person alive