Rucola als veroorzaker van liefdesverdriet en papaver als heler van depressie? Tentoonstelling Gelukkig Gezond verteld meer over vroegere ideeën van Healthy Ageing.

maandag 26 juni 2017

  • HANNN

Is de Healthy Lifestyle Obsessie echt zo innovatief of is er toch niets nieuws onder de zon?

Volgens medisch historicus Rina Knoeff is mensheid al eeuwen bezig met Gezond Ouder Worden. De tentoonstelling Gelukkig Gezond! laat aan de bezoekers zien dat vroeger het niet anders was dan tegenwoordig. Ook toen werd veel aandacht besteed aan het voorkomen van ziektes.

Het geheim van lang en gezond leven is gebaseerd op zes belangrijke elementen. Genoeg maar niet fanatiek bewegen, dus liever  joggen of wandelen dan het lopen van een marathon. Marathons werden zelfs door de Grieks/Romeinse arts Galenus afgeraden. Gezonde voeding is het tweede ingrediënt voor een lang en gelukkig leven. Hoewel overgewicht vroeger een teken van welvaart was werd er toch veel aandacht besteed aan een gebalanceerde maaltijd.

Een gezond lichaam kan niet bestaan zonder een gezonde geest– de derde bouwsteen van de gezonde levensstijl. Daarnaast zijn genoeg slapen, detoxen en leven in gezonde en vriendelijke omgeving de andere drie factoren voor een lang leven.

In de huidige tijd weten we absoluut meer over de werkzaamheid van voedsel, genezen van ernstige ziekten en onze levensduur is langer dan dat van onze voorouders maar toch bewijst het nogmaals dat het recept voor Gezond en Gelukkig leven heel simpel is en al eeuwen lang bekend is. Je bent je eigen Master Chef van je leven!

De tentoonstelling ‘’Gelukkig Gezond’’ is te zien van 22 juni tot 31 januari 2018 in het Universiteitsmuseum. Toegang is gratis.

Het volledige artikel leest u  hier

Meer informatie en video is te vinden op www.rug.nl/museum

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network