'My bike is part of my life'

dinsdag 19 februari 2019

  • HANNN

Wat is het geheim van de fietsende ouderen in Nederland. Luitzen Dijkstra uit Peize hielp de Amerikaanse ouderenorganisatie AARP met het vinden van het antwoord. In The Journal - een jaarlijkse uitgave van AARP International - vertelt Dijkstra uitgebreid over hoe de fiets hem heeft geholpen actief te blijven en mensen te ontmoeten. 

De gemiddelde Amerikaan kijkt haar of zijn ogen uit op straat in Nederland. Fietsen, overal waar je maar kijkt. En de fietsers variëren in leeftijd van 5 tot 85 jaar. Sterker nog, onlangs werd de oudste fietser van Nederland gehuldigd: de 97-jarige meneer Scheenstra uit Heerenveen. Dus het is niet zo gek dat een organisatie als AARP, die de belangen behartigt van meer dan 38 miljoen 50+-ers in de Verenigde Staten, in Nederland zoekt naar de vraag waarom zoveel ouderen fietsen. Want misschien zit er wel een les in voor Amerikaanse ouderen. 
 

Via HANNN werden de Amerikanen in contact gebracht met Luitzen Dijkstra, enthousiast fietser uit Peize. Hij fietste al veel, maar na een hartaanval bleek zijn stalen ros een goede manier om actief te blijven en andere mensen te ontmoeten. Zo fietst hij wekelijks in een fietsgroep.

Mede dankzij de bijdrage van Dijkstra zullen vele Amerikanen lezen hoe makkelijk het is om fietsen als logisch onderdeel te hebben van het dagelijks leven. Benieuwd of we ooit onze Nederlandse ogen uit zullen kijken vanwege de vele Amerikaanse fietsclubjes die ontstaan zijn. 

Download het hele artikel (pdf)
 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network