Gezonde huiskamer groot succes: bijna 600 leefstijlchecks

woensdag 4 december 2019

  • HANNN

‘Ik wandel meer en vind het zelfs leuk!’ De Gezonde Huiskamer stond regelmatig meerdere dagen op één locatie. Soms kwamen mensen een dag nadat zij de leefstijlcheck hadden gedaan langs en vertelden enthousiast dat ze het advies opvolgden: ze liepen meer, hadden water bij zich om meer te drinken en een meneer uit Beijum vertelde trots dat had hij een abonnement op de sportschool had afgesloten.  

Tour de provincie
Van 30 september tot 21 november 2019 toerde de Gezonde Huiskamer door Noord-Nederland. Tijdens de Healthy Ageing Week stond de bus in Stadskanaal. De bus toerde in totaal 25 dagen lang door de drie Noordelijke Provincies. De vier wijkvernieuwingswijken Beijum, Indische Buurt/de Hoogte, Selwerd en de Wijert zijn bezocht, Verder parkeerde de bus in Emmen, Drachten en Leeuwarden.

Leefstijlcheck
De Gezonde Huiskamer was dé plek voor een gratis leefstijlcheck, gesprekken over je levensstijl en voor inspiratie om je gezondheid in kleine stappen te verbeteren. Doordat de Gezonde Huiskamer verrijdbaar is, werden inwoners van plattelandsgebieden en buitenwijken makkelijk bereikt. Onder andere je BMI en je knijpkracht werd in kaart gebracht. De test werden afgenomen door een leefstijladviseur en duurde ongeveer twintig minuten.

Communityprogramma
In de bus deed je een leefstijlcheck en daarnaast was er het communityprogramma. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de huiskamer op de Grote Markt in Groningen stond, trok hij nu juist de provincie in. Van de betreffende wijk of dorp hing in de bus een grote kaart en beantwoorden inwoners vragen als:
Hoe gezond is jouw dorp of wijk eigenlijk? En welke plekken in je dorp of wijk zorgen er voor dat je je goed en fit voelt? En welke niet? Inwoners konden op de kaart precies aangeven welke plekken wel of niet bijdragen aan hun fitheid. Met de uitkomsten op deze vragen is per wijk een rapport opgemaakt. Hierin valt te lezen in welk groene park lekker gewandeld wordt, of er een buurthuis is waar je koffie kunt drinken met je wijk-of buurtgenoten en of veilige wandelpaden en oversteekplaatsen zijn.
 
 

Hoe gezond is Beijum?
Zo werd in Beijum de ‘Groene Long’ enkel positief gemarkeerd, dit is het recreatiegebied Kardinge en de groene randen eromheen. Ook valt te lezen wat daar overlast veroorzaakt: gevaarlijke verkeersknooppunten en plaatsen waar inwoners zich onveilig voelen vanwege hangjongeren. Zo heeft iedere aangedane plaats zijn rapport. Wil je meer info over de uitkomsten, stuur dan een e-mail naar: info@hannn.eu.

Blik op de toekomst
De Gezonde Huiskamer toert verder. Is jouw organisatie of bedrijf geïnteresseerd in de Gezonde Huiskamer? Neem dan contact op met Danielle Bekkering, werkzaam voor HANNN via: danielle.bekkering@hannn.eu

Belevenissen van een busbaas
Als Manager van de Gezonde Huiskamer maak je van alles mee. De opvallendste, leukste, wistjedatjes van busbaas Anoek Meijer op rij.
Wist je dat …
…sommige inwoners wilden weten of de Gezonde Huiskamer terugkomt, zodat ze kunnen kijken of de uitslag van de leefstijlcheck verbeterd was
.. de Gezonde Huiskamer door de plaatselijke patatkar is weggestuurd, omdat hij de bus als concurrentie zag. Volgens hem is té gezond zijn heel slecht voor de mensheid..
.. papegaaien de bus hebben hebben bezocht, de eigenaresse neemt ze namelijk overal mee naar toe
.. het team soms geen tijd hadden om te eten, zo druk was het
.. sommige deelnemers persé meer dan één keer gemeten wilden worden, omdat ze dachten dat ze een bepaalde lengte hadden en de meting anders uit wees
.. heel veel mensen vroegen of een kilo voor de kleding van het gewicht af kon, terwijl de weegschaal daar al op ingesteld was
.. er kennis is gemaakt met veel verschillende culturen en talen 
.. je goed kunt eten in lokale buurthuizen en dit een mooie manier is om contact te leggen met de buurtbewoners en je zo gevarieerd eet
.. er meerdere vrouwen van één man zijn getest. Hij kwam verschillende dagen met verschillende vrouwen langs met de boodschap ‘mijn vrouw wil ook graag getest worden’
..Ook Sint Maarten kinderen in de bus langskwamen, die bij gebrek aan beter ansichtkaarten hebben gekregen, omdat er uiteraard geen snoep in de bus lag!

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network