Plaats De Wereld: back to basics

​Terug naar de basis ... En welke basis is dat dan? Voor de mensen die bij ‘Plaats de wereld’ in Vries actief zijn, is een deel van die basis: jezelf zijn, samen met anderen een positieve bijdrage leveren aan de wereld dichtbij en ver weg, en gebruikmaken van wat (over) is.

Om bij dat laatste te beginnen: in Vries stond de voormalige gemeentewerf leeg. Wat een fantastische ruimte voor wereldse ontmoetingen, dachten Johan en Yvonne Westerhof. Hun initiatief ‘Plaats de wereld’ kon wel wat meer ruimte gebruiken en de gemeente Tynaarlo zag de meerwaarde voor de regio. “We huren het pand van de gemeente’, vertelt Johan. “Samen met vrijwilligers en via giften als verf, kwasten, meubels en vloerkleden hebben we het pand omgevormd tot wat het nu is: een eenvoudige en zeer gezellige plek waar iedereen welkom is.” De buitenruimte is omgevormd tot Dorpstuin; een groene oase, een plek van waaruit groente, fruit en kruiden hun weg vinden naar de keuken. “Vooralsnog betreft die keuken wat kookplaatjes en houtvuur. Een gebruikte maar goed functionerende keuken staat op ons verlanglijstje; tips zijn welkom.” 

Ubuntu: niet jij, niet ik, maar wij
Samen maken we de wereld een stukje mooier. Dat is het uitgangspunt van ‘Plaats de wereld’. Een groep van zo’n 75 vrijwilligers, voornamelijk uit Vries, maar ook vanuit de regio, is actief voor kinderen, jongeren en volwassenen. Het betreft projecten in Nederland, bijvoorbeeld om jongeren een brede blik op de wereld te geven. En het betreft projecten elders, zoals een welzijnsproject in Zuid-Chili en een revalidatiecentrum in Kirgizië. Samen de wereld een stukje mooier maken, dat maakt jezelf een stukje rijker, zo vertellen een aantal van de vrijwilligers.
 

Initiatiefnemers Yvonne en Johan Westerhof.
Initiatiefnemers Yvonne en Johan Westerhof.

Wim: samen in beweging blijven
“Min of meer toevallig leerde ik ‘Plaats de wereld’ kennen”, zegt vrijwilliger Wim. “En ik ben gebleven.”
Als ex-militair heeft hij veel van de wereld gezien; mooie en minder mooie dingen. De goede herinneringen hebben gewonnen. “Andere landen, verschillende culturen. De kleuren en geuren, de contacten met mensen ....” Dat is mede wat hem raakte toen Wim voor een vriend inviel bij een theatervoorstelling van ‘Plaats de wereld’. “Het voelde en voelt goed. Ik doe waar ik goed in ben, zoals fotograferen en klussen. En ik probeer nieuwe dingen, zoals verhalen vertellen. Zo blijven we hier samen in beweging.” 

Wim vertelt verhalen in de yurt.
Wim vertelt verhalen in de yurt.

Aukje: lof voor de buurman
Plantjes halen, plantjes brengen; het is af en toe net een groene ruilbeurs in de tuin van ‘Plaats de Wereld’. Vrijwilliger Aukje is trots dat zoveel dorpsgenoten de tuin weten te vinden. “De inzet van vele handen maakt dat onkruid geen kans heeft en dat we een mooie, lekkere oogst hebben.” Extra lof zwaait ze toe aan een van de buurmannen, een hovenier. “Hij heeft een eigen bedrijf en komt toch elke week een paar uur om ons te helpen. Hij leert ons bijvoorbeeld welke gewassen wel en niet bij elkaar passen. Wist je dat je zo insectenschade kunt voorkomen?” Wie geregeld meehelpt, neemt het fruit en de groente zo mee. De producten zijn ook te koop en vaak vormen ze direct de ingrediënten voor een workshop Werelds kokkerellen. 

Aukje in de moestuin met groentebedden op hoogte.
Aukje in de moestuin met groentebedden op hoogte.

Henriëtte: nieuwe mogelijkheden
Haar betrokkenheid bij ‘Plaats de wereld’ heeft Henriëtte nieuwe inzichten gegeven. “Bij het bedrijf waar ik werkte, werd de cultuur steeds harder en zakelijker”, zo vertelt ze. “Ik voelde mij daar niet meer op mijn plek.” Bij ‘Plaats de wereld’ doet ze als vrijwilliger een deel van de administratie. “En ik werk in de tuin. Dat bevalt zo goed dat ik thuis ook een moestuin heb aangelegd.” Een betaalde baan blijft haar doel. “Ik oriënteer me op om- en bijscholing. Mede door wat ik hier doe, door de sfeer en de saamhorigheid weet ik dat er nieuwe mogelijkheden zijn. Ik voel weer hoe het is om jezelf te zijn en om je samen in te zetten voor iets moois, ook voor anderen.” 

www.plaatsdewereld.nl

Henriëtte (rechts) samen met initiatiefnemer Yvonne in de mobiele keuken.
Henriëtte (rechts) samen met initiatiefnemer Yvonne in de mobiele keuken.
Plaats de wereld

Voel je verbonden

 • Iedereen is welkom, je voelt de ruimte om jezelf te zijn en te ontdekken wat je nog meer in je mars hebt.
 • Je bent verbonden met mensen hier en met mensen elders in de wereld.
 • Je bent verbonden met de toekomst van de aarde.

Goed eten

 • Uit eigen tuin: de energie die je erin stopt, krijg je weer terug.
 • Weet waar je voeding vandaan komt.
 • Koken zonder zakjes.
 • Samen komen en eten.

Gebruik wat er is

 • ‘Gebruikt’ = bruikbaar.
 • Hergebruik als geheel of in onderdelen.
 • Geen afval.
 • Compost is voeding voor onze voeding.
 • Iedereen heeft ideeën en is creatief; gebruik het maar.

Deel

 • Deel wat je weet en waar je goed in bent.
 • Deel wat je hebt en kunt missen.
 • Deel vreugde en verdriet.