Centrum De Badde benut de kracht van wijkbewoners

Middenin de wijk Gorecht-West (Hoogezand) vormt Centrum De Badde het creatieve hart. De voormalige basisschool is eigendom van de gemeente en tijdelijk grotendeels in bruikleen gegeven aan buurtbewoners. Het idee is, zo vertelt beheerder Henk Boelman, dat buurtbewoners op een laagdrempelige manier activiteiten voor elkaar organiseren. “Daardoor leren ze elkaar beter kennen en dat zal de saamhorigheid vergroten.”

Ja, de website is aan een update toe, bevestigt Henk Boelman. “Maar hij laat wel duidelijk zien dat hier veel gebeurt.” Hij zegt het met trots en voegt direct toe: “Het aantal activiteiten zal nog meer toenemen.” De Badde huisvest een brede schare aan niet-commerciële activiteiten, zoals Speelgoedbank Amalia, De Toverboom met creatieve activiteiten voor kinderen, er worden lessen Arabisch en Somalisch gegeven, je kunt er kickboksen, elke vrijdagavond is een jongerenavond met disco of film en op woensdagmiddag geven The Unity Power Dancers lessen Afrikaans dansen. “En natuurlijk hebben we geregeld evenementen voor, door en met de wijk, zoals een Nieuwjaarsborrel en zomers een buitenactiviteit.”

Kenmerkend voor alle activiteiten is dat ze zijn opgezet door mensen uit de wijk zelf, voor medewijkbewoners. Boelman: “Lang niet iedereen in deze wijk heeft een baan. Maar creativiteit is er wel. De Badde geeft mensen gelegenheid om met weinig middelen een activiteit te ontwikkelen en aan te bieden.” Daar waar nodig, kan De Badde rekenen op begeleiding of faciliterende steun van andere organisaties. Het aanbod richt zich op alle wijkbewoners, maar er is extra veel aandacht voor kinderen: speeltoestellen op het plein, het Cruyff Court aan de overkant, lekker knutselen, fantaseren en spelletjes doen. “We hopen ze ook een keer mee te kunnen nemen naar een pretpark.”

 
The Unity Power Dancers geven les in Afrikaans dansen
The Unity Power Dancers geven les in Afrikaans dansen
Een les Chiyo Thaiboksen
Een les Chiyo Thaiboksen

Met al haar activiteiten wil De Badde bijdragen aan de algemene ontwikkeling van wijkbewoners: dat gaat van sport en spel, tot samen een karaoke-avond voorbereiden, tot het opzetten van structureel aanbod. “We willen de financiële drempel laag houden”, verklaart Boelman, “zodat mensen makkelijk kunnen deelnemen. En als iemand wat steun of begeleiding nodig heeft om een idee gestructureerd op te zetten en uit te proberen, dan kan dat. Zo leert iemand zijn of haar talenten kennen en komt zij of hij weer een tree hoger op de participatieladder.”

​De plannen zijn volop in ontwikkeling. “Een deel van de wijk wordt binnenkort vernieuwd: er komen nieuwbouw huurwoningen”, vertelt Boelman. “Het is niet duidelijk hoe de toekomst van de Badde er uit komt te zien. Het zou mooi zijn als de Badde nog lange tijd een bruisend hart voor de buurt kan zijn. Wat mij betreft groeien we uit tot een cultureel centrum. Er zijn al gesprekken met buurtvereniging Corazon over samenwerking en met de vaste groep gebruikers hebben we een jaarplan opgesteld voor 2017.” Boelman hoopt via De Badde de gemeenschapszin in de wijk te vergroten. “We zijn ook een tuin gestart, maar dat was geen succes. Daar hebben we van geleerd. Ik denk dat we het nog een keer moeten proberen, waarbij de tuin meer de verantwoordelijkheid wordt van de wijkbewoners zelf. Dan is de betrokkenheid zeker groter.” Als een van de meetpunten voor succes neemt Henk Boelman het elkaar gedag zeggen. “Het zou mooi zijn als het weer gewoon wordt elkaar te groeten op straat. Dat je elkaar ziet en even aandacht geeft.”

www.centrumdebadde.nl
 

Centrum De Badde

In beweging

 • Speeltoestellen op het plein.
 • Een Cruyff Court voor de deur.
 • Diverse activiteiten in cursusvorm.

Goed eten

 • Plannen voor een wijktuin.

Goed gevoel

 • Warme sfeer.
 • Gevarieerd aanbod.
 • Lage drempel voor het opstarten van nieuwe activiteiten.

Voel je verbonden

 • Iedereen is welkom.
 • Gezamenlijke inzet voor leefbaarheid en verbondenheid.

Inspirerende omgeving
 

 • Diverse activiteiten.
 • Er is ruimte voor nieuwe ideeën en voor ontwikkeling.