Etappe 5

Borkum – Borkum

Start: 12.30 uur Strandstrasse, Borkum
Finish 15.30 uur Strandstrasse, Borkum

Recap Stage 5 Elite

De slotrit wordt net als de afgelopen twee jaar verreden op Borkum. De afsluiting op het Duitse Waddeneiland was twee jaar een succes. Vandaar dat ook in 2017 de Healthy Ageing Tour afgesloten wordt op Borkum. Vanuit de Eemshaven en Emden in Duitsland is een dagelijkse lijnverbinding met de boot. Vanuit de Eemshaven wordt het peloton met benodigd materiaal overgezet.

Borkum, iets kleiner dan Schiermonnikoog, is het meest westelijkste en tevens het grootste van de Oost-Friese Waddeneilanden De stad Borkum heeft ongeveer 5.200 inwoners en is de meest westelijke stad in de deelstaat Nedersaksen. Een opvallend feit is dat het eiland maar liefst drie vuurtorens heeft. Een grote in het centrum van de stad, eentje aan de zuidkant en een kleine dertig jaar geleden werd er aan de westkant ook nog één gebouwd, maar deze is sinds 2003 weer buiten werking vanwege de veranderde ligging van de vaargeul.

Er worden acht ronden van ruim vijftien kilometer gereden. Het stuk door de duinen over de Ostfriessenstrasse roept het vakantiegevoel op, maar schijn bedriegt. De rensters hebben in de eerste vier dagen al het nodige voor de kiezen gekregen, waardoor het zo nog maar eens een echte uitputtingsslag kan worden. Degene die zich onder de vuurtoren definitief in het geel hijst mag zich met recht de eindwinnares van de Healthy Ageing Tour noemen.
 

Routekaart Elite Etappe 5
Routekaart Elite Etappe 5