Etappe 4

Finsterwolde – Finsterwolde, Gemeente Oldambt

Start: 13.00 uur Hoofdstraat, Finsterwolde
Finish: 16.10 uur Hoofdstraat, Finsterwolde

De Omloop van de Graanrepubliek. Zo is de vierde etappe van de Healthy Ageing Tour gekopt. De rit over ruim 125 kilometer voert door wat ooit de graanschuur van Nederland was. In april zijn de akkers nog groen en is de zomergerst en wintertarwe nog volop in ontwikkeling om in juli en augustus van het land gehaald te kunnen worden. Er werd in de glorietijden jaarlijkst meer dan 15.000 hectare graan verbouwd. De weidse akkers met graan zijn er overigens nog steeds.

Vanuit Finsterwolde zet het peloton via Oostwold koers naar Midwolda om onderweg daar naartoe het Oldambtmeer al te zien liggen. Het is een kunstmatig aangelegd meer van achthonderd hectare ter ondersteuning van het project Blauwestad. Dat project is bedacht om het gebied boven Winschoten een economische impuls te geven. Na het ronden van het meer wordt een tijdje evenwijdig aan de snelweg A7 gereden om vervolgens koers te zetten naar Beerta, Nieuw-Beerta, Drieborg en Ganzedijk.

Beerta was tot 1990 een zelfstandige gemeente en was toen mede bekend, omdat daar de enige communistische burgemeester van Nederland zetelde. De finish is aan de Hoofdweg in Finsterwolde voorzien. Een plaats van ruim 1.200 inwoners. In het gebied waar de vierde etappe doorheen voert word je geconfronteerd met de uitgestrektheid van dit deel van de provincie Groningen. Het kan betoverend mooi zijn, maar de wind heeft vanuit alle richtingen vrij spel. Er is voor de rensters geen ontkomen aan. De wegen zijn lang en recht, waardoor er heerlijk gekoerst kan worden.
 

Routekaart Elite Etappe 4
Routekaart Elite Etappe 4