Etappe 3

Musselkanaal – Stadskanaal, Gemeente Stadskanaal

Start: 12.00 uur Willem Diemerplein, Musselkanaal
Finish: 15.54 uur Hoofdstraat, Stadskanaal

Twee jaar geleden werd Stadskanaal op de voorlaatste dag aangedaan. Die etappe is de geschiedenisboeken in gegaan als één van de zwaarste ritten in de geschiedenis van het evenement ooit tot nu toe. Door de kou en stormachtige wind lag het peloton bij het verlaten van Stadskanaal al uit elkaar. Vorig jaar voerde de derde etappe over hetzelfde parcours.

Stadskanaal heeft met bijna 20.000 inwoners een regiofunctie in het Zuiden van de provincie Groningen. De etappe voert door een deel van het verzorgingsgebied en is met ruim 154 kilometer de langste rit in deze Healthy Ageing Tour. Na de start op het Willem Dieperplein in Musselkanaal, een dorp met ruim 6.500 inwoners, gaat het over rechte wegen in Noord-Oostelijke richting naar Onstwedde. In dit dorp staat één van de drie zogenaamde juffertorens die de provincie Groningen rijk is. Het zijn torens met een gemetselde spits.

Het is een rit door de Kanaalstreek en Westerwolde. De Kanaalstreek is ontstaan door het ontginnen van de veengebieden begin vorige eeuw. Via Onstwedde en Alteveer komt het peloton in Stadskanaal, waar de finish in de Hoofdstraat getrokken is naast het Stadskanaal, het tien kilometer lange en karakteristieke gelijknamige kanaal. Er worden drie grote rondes gereden afgesloten met drie plaatselijke rondjes in Stadskanaal van ruim twaalf kilometer. De kans op waaiers is in deze etappe meer dan aanwezig en kan het algemeen klassement, ook kijkend naar de afstand, zo maar eens op de kop zetten.
 

Routekaart Elite Etappe 3
Routekaart Elite Etappe 3