Etappe 1b

Grijpskerk – Grijpskerk, Gemeente Zuidhorn

Start: 16.00 uur Herestraat, Grijpskerk
Finish: 17.56 uur Herestraat, Grijpskerk

Na de individuele tijdrit in Leek trekt het peloton in de middag een vijftiental kilometers noordwaarts om in Grijpskerk uit te komen. Grijpskerk valt onder de gemeente Zuidhorn. In Grijpskerk wonen zo’n 2.500 inwoners en het ligt aan de rand van het Middag Humsterland. Om 16.00 uur wordt gestart voor een rit over bijna tachtig kilometer.

Het peloton rijdt vier rondes van een kleine twintig kilometer via Lauwerzijl, gemaal De Waterwolf in Oldehove, en Kommerzijl. Het gemaal is bijna honderd jaar geleden in gebruik genomen en vervult in het reguleren van de waterhuishouding in het noordwesten van Groningen en de kop van Drenthe. De zes pompen kunnen 4,5 miljoen liter per minuut verwerken. Het gemaal staat in het Middag-Humsterland in. Sinds 2005 heeft het gebied de status Nationaal Landschap en is het voorgedragen voor de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO.

Het gebied kenmerkt zich door kronkelende smalle wegen en daar zullen de rensters in deze etappe ook mee te maken krijgen, waardoor de wind vaak van links en rechts zal komen. Het is het gebied waar de klassieke Omloop door Middag-humsterland ook haar weg vond. In Grijpskerk is zowel de start als finishlijn getrokken in de Herestraat. Als er wind staat kan het na de krachtsinspanning eerder op de dag in de individuele tijdrit wel eens een hele lastige etappe worden.
 

Routekaart Elite Etappe 1b
Routekaart Elite Etappe 1b