“Zelfs als je denkt dat je de regels kent, niemand volgt ze”. Internationale studenten krijgen fietsles

donderdag 19 oktober 2017

  • Healthy Ageing Week 2018

“Tot een week geleden wist ik niet dat rechts voorrang heeft”, vertelt Lara Mottee. Fietsen in Groningen blijkt voor internationale studenten lastig te zijn, en daarom krijgen ze fietsles. Na uitleg van de regels en gebruiken, volgt een fietstocht door Groningen.

GRONINGEN - Linyan Nie is 25 jaar, maar fietst op een kinderfiets door de straten van Groningen. In de Broerstraat gaat het bijna mis. Ze fietst aan verkeerde kant van de straat en kan nog net een tegenligger en het terras van Mr. Mofongo ontwijken.

Nie is niet de enige die problemen heeft met fietsen in Groningen. Samen met zeven anderen doet ze mee aan een fietsles die Urban Gro Lab in samenwerking met Gemeente Groningen in het kader van de Healthy Ageing Week organiseren.

Dian Guo onderzocht voor de RUG hoe internationale studenten fietsen in Nederland ervaren. Ook keek ze welke regels en situaties anders zijn dan in het land waar de studenten vandaan komen. Uit haar onderzoek blijkt dat 80% van de internationale studenten hun fiets dagelijks gebruikt, terwijl 70% van de studenten in het thuisland nooit fietste. Bijna driekwart van de deelnemers aan het onderzoek voelde zich niet veilig op de fiets.

De uit China afkomstige Guo had zelf ook moeite met fietsen in Nederland. “Ik heb een ongeluk gehad waarbij ik de helft van mijn tand ben verloren”. Haar fietsenmaker vertelde haar dat ze “met haar kont naar voren fietste”. Ze had namelijk haar rode fietslampje aan de voorkant en de witte aan de achterkant van haar fiets bevestigd. In China zijn de verkeersregels anders dan in Nederland, vertelt Guo. In theorie heeft rechts voorrang, in de praktijk krijgt degene die als eerste op het kruispunt is voorrang.

Het onderzoek van Guo laat zien dat de verkeersregels voor veel internationale studenten een probleem zijn. Zestig procent van hen geeft aan de regels in Nederland moeilijk te vinden. Iets meer dan de helft van de studenten heeft een klein ongeluk of onaangename situatie in het verkeer meegemaakt.

Jorne Visser (26) en Erin Straat (26), beide werkzaam bij de Gemeente Groningen, merkten zelf pas hoe buitenlanders het fietsen in Groningen beleven toen ze tijdens een conferentie een fietstocht door de stad gingen doen. Ze wilden daarom graag een praktische uitwerking aan het onderzoek van Guo geven.

Voordat er een fietstocht door de stad wordt gemaakt, worden daarom eerst de regels en gebruiken behandeld. Vooral de voorrangsregels vinden de studenten moeilijk. “Tot een week geleden wist ik niet dat rechts voorrang heeft”, vertelt de Australische promovendus Lara Mottee (35). Ze dacht dat strepen op verkeersheuvels voorrang aangeven.

Onder andere haaientanden, rotondes en stoplichten waarbij alle fietsers tegelijk groen krijgen zijn moeilijke verkeerssituaties voor de studenten. Verder zorgen ook gelijkwaardige kruisingen en shared spaces voor problemen.

Na nog een aantal vragen hebben beantwoord: “Wat moet ik doen als ik wil stoppen?”, is het tijd om op de fiets te stappen. De shared space in de Folkingestraat is meteen lastig. Veel van de studenten gebruiken de handrem of de terugtraprem niet, maar remmen met hun voeten. Eén van hen kan nog net een onverwacht overstekende voetganger ontwijken door van de fiets te springen.

Linyan Nie vertelt dat ze zeven jaar geleden in China begonnen is met fietsen. Volgens haar is het fietsen in China makkelijker, omdat de regels veel duidelijker zijn.

Inmiddels is de fietstocht aangekomen bij het beruchte kruispunt van de Eikenlaan en de Wilgenlaan. Er is die ochtend nog een ongeluk gebeurd, dus steekt de groep lopend het kruispunt over. Toch begint er een auto te toeteren als Guangyue Zu de weg over wil steken.

Ook Zu (26) heeft fietservaring opgedaan in China, maar zegt dat de infrastructuur in Nederland veel beter is geregeld. “Hier heb je fietspaden, dat heb je in China niet”. Toch vindt ze het fietsen moeilijk. Ze studeert biomedische wetenschappen, “maar ik denk dat ik dat soms makkelijker vind dan fietsen”.

De beginnende fietsers zijn het erover eens dat de theorieles en de fietstocht ervoor zorgen dat ze beter snappen hoe fietsen in Nederland werkt. “Maar zelfs als je denkt dat je de regels kent blijft het lastig: niemand volgt de regels”. Na de les heeft Mottee het wel begrepen: “De regel lijkt te zijn: nooit stoppen”.

Door Ingrid Woudwijk

Foto: Jorne Visser van Urban Gro Lab

Aandachtsgebieden

#HAW18