Wereldtoppers heersten in Healthy Ageing Tour

maandag 10 april 2017

  • HANNN
  • Healthy Ageing Tour

GRONINGEN - Ellen van Dijk heeft de Healthy Ageing Tour 2017 op haar naam gebracht. De Europees kampioene tijdrijden leidde in deze internationale etappekoers vanaf de eerste dag, toen ze in de openingstijdrit in Leek de zege voor zich opeiste. (foto: Sportfoto.nl / Dick Soepenberg) 

Voor Van Dijk was het al de derde eindzege in de wedstrijd, die voorheen onder de naam Energiewacht Tour werd verreden. Dit keer kreeg ze niemand minder dan olympisch kampioene Anna van der Breggen (tweede) en de Duitse oud-winnares Lisa Brennauer (derde) met zich op het eindpodium.

Na de zege van Ellen van Dijk in Leek stond er op openingsdag woensdag nog een etappe op het programma. Rond start- en finishplaats had de wind vrij spel had, waardoor het veld totaal uiteen sloeg. Amy Pieters soleerde vanuit een selecte eerste groep naar de zege. Een dag later stond ze ook in Baflo als winnares op het podium, maar dan als onderdeel van haar team Boels-Dolmans, de winnaar van de ploegentijdrit. Op de zaterdag zou Chantal Blaak in Finsterwolde de ploeg Boels-Dolmans een derde dagzege bezorgen. Maar het waren niet alleen de Nederlandse vrouwen die heersten in deze editie. Op vrijdag was Stadskanaal gastheer van de derde etappe. Hier was het de Duitse Lisa Brennauer (Canyon-Sram) die naar de zege snelde. De slotetappe op het Duitse Waddeneiland Borkum - dankzij de veerboot van AG Ems verbonden met de Groningse thuisbasis van deze ronde - leverde met Emilie Moberg (Hitec Products) een Noorse winnares op.
 

Drie keer

Van Dijk kreeg de zege niet bepaald cadeau. De renster van Sunweb weerstond alle aanvallen, nog in de slotrit haalde ze hoogst persoonlijk haar tegenstandsters Van der Breggen en Brennauer terug. Als enige heeft ze nu drie keer gewonnen in de ronde die de provincie Groningen, een gezonde levensstijl (Healthy Ageing) en het vrouwenwielrennen wil promoten. "Deze wedstrijd is gemaakt voor mij natuurlijk. Met een tijdrit en een ploegentijdrit erin en verder vaak een harde koers op het vlakke. Ik ben heel blij voor mezelf maar ook voor dit jonge team dat we de eindzege hebben kunnen behalen. We waren hier met enkele jonge rensters, die flink aan de bak moesten in het Groningse land. Maar die test hebben ze goed doorstaan. Ook voor hen is deze zege."

De editie voor junior-vrouwen telde vier etappes, maar twee ritwinnaressen. Zowel de Britse Jessica Roberts als de Nederlandse Lorena Wiebes wonnen beiden twee ritten. Wiebes werd in Finsterwolde ook als eindwinnares gehuldigd van deze UCI Nations Cup-wedstrijd. Deze reeks kan beschouwd worden als de wereldbeker voor rensters onder de 18 jaar.
 

Dit enthousiasme nemen we mee naar de volgende editie, die dankzij hoofdsponsor Healthy Ageing en een grote interesse van etappeplaatsen gewaarborgd is

Koersdirecteur Thijs Rondhuis

Complimenten

Koersdirecteur Thijs Rondhuis kon tevreden de boeken voor 2017 sluiten. "Natuurlijk zijn er altijd punten voor verbetering, maar we kregen dit jaar opvallend veel complimenten. Voor de live-beelden die Podium TV elke dag maakte, wat nog altijd tamelijk uniek is in het vrouwenwielrennen. Voor het samen brengen van de wereldtop van de vrouwen met de toekomstige toppers uit het juniorenpeloton. Maar ook voor de strijdlust van de rensters, voor de goede boodschap van onze hoofdsponsor en voor de etappes die we hadden uit gestippeld. Dit enthousiasme nemen we mee naar de volgende editie, die dankzij hoofdsponsor Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) en een grote interesse van etappeplaatsen gewaarborgd is."