Virtual Reality voor psychische problemen

woensdag 13 juni 2018

  • HANNN

Virtual Reality (VR) is een manier om een in een andere werkelijkheid te stappen. Een computer maakt een omgeving die je driedimensionaal door een VR bril kunt bekijken. Het kan een omgeving zijn die is gebouwd met de computer of gefilmd met een speciale camera. Het beeld is overal om je heen. Je bent dus midden in de virtuele omgeving, en kan overal om je heen kijken. Het voelt net echt.

Meer dan een leuk spelletje
We gebruiken VR om mensen te helpen die gespannen, bang, agressief of achterdochtig zijn. Hoogtevrees verdwijnt door steeds verder omhoog te lopen in een virtueel flatgebouw. Mensen die het te spannend vinden om boodschappen te doen kunnen dit in ons virtueel winkelcentrum net zo lang proberen tot ze niet meer zo bang worden. Anderen worden achterdochtig als mensen op straat naar hen kijken. Door oefeningen te doen in virtuele straten kunnen ze dit afleren. Agressie kan je leren beheersen door lastige situaties met virtuele mensen na te spelen.

Waarom doen we dat niet gewoon in het echt?
De echte werkelijkheid laat zich niet goed sturen. Situaties die je wilt oefenen doen zich niet voor, of het is ineens veel te moeilijk in het echt. In virtuele omgevingen kunnen we alles zelf instellen. Je weet zeker wat er wel en niet gebeurt. Je kan een situatie net zo vaak oefenen als je wilt. Het is ook een voordeel dat er een trainer naast je zit. Die helpt de juiste oefeningen te kiezen, ziet hoe het gaat en kan direct tips geven die je op dat moment nodig hebt.

Welke VR behandelingen zijn er?
Veel angststoornissen kunnen worden behandeld met VR, waaronder fobieën, sociale angst, paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis. Bij het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG hebben ontwikkelen en testen we nieuwe behandelingen. We hebben behandelingen voor:  psychose, sociale angst, straatvrees, agressie, sociale cognitie en verminderen van stress.

Bron: vrmentalhealth.nl/

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network