Van Dijk en Pieters winnaars eerste dag Healthy Ageing Tour

woensdag 5 april 2017

  • HANNN
  • Healthy Ageing Tour

LEEK/GRIJPSKERK - Ellen van Dijk heeft de openingsetappe van de Healthy Ageing Tour afgesloten als leidster in het klassement. De Woerdense uit de formatie Team Sunweb legde de basis voor haar koppositie in de 16,9 kilometer lange openingstijdrit rond Leek. (foto: Sportfoto.nl / Dick Soepenberg) 

Daarin bleef ze olympisch kampioene op de weg (Boels-Dolmans) 27 seconden voor, derde werd de Duitse Lisa Brennauer (Canyon-Sram). In de middagrit rond Grijpskerk was de top 3 van het klassement attent mee in een kopgroep van veertien, die al vroeg afstand nam van de rest van het peloton. Amy Pieters won namens Boels-Dolmans met een solo.  
 

Recap Stage 1a Elite

Geruststelling

Ellen van Dijk startte de rittenkoers door Noord-Nedlernd overtuigend als winnares van de openingstijdrit van de Healthy Ageing Tour. De Europees kampioene tijdrijden van Team Sunweb bleef olympisch kampioene op de weg Anna van der Breggen (tweede) en de Duitse Lisa Brennauer (derde) voor. Van Dijk zette na 16,9 kilometer een tijd van 22 minuten en achttien seconden neer in Leek en was daarmee 27 seconden sneller dan Van der Breggen. De marge met Brennauer was zelfs 36 seconden. Van Dijk meldde zich breed glimlachend bij het podium. "Het is lekker om zo het seizoen te beginnen. Een eerste tijdrit op een nieuwe fiets en in een nieuw team is altijd spannend. Wanneer je dan met ruim verschil kunt winnen, is dat een geruststelling.”  
 

Recap Stage 1B Elite

Hoewel de rensters een tijdrit van zestien kilometer in de benen hadden, spaarden de toppers zich diezelfde middag niet in de 1e (B) etappe met start en finish in Grijpskerk. Direct sloeg het veld uiteen in het open Groningse land waar de wind vrij spel had. Uiteindelijk bleven voorin veertien rensters over, nadat Chantal Blaak met pech was weg gevallen. De rensters van Boels-Dolmans waren ook daarna nog met vier present in de voorste linies en vielen om beurten aan in de finale. Nadat olympisch kampioene Anna van der Breggen een vergeefse poging gedaan had, was het Amy Pieters die demarreerde. Haar poging hield stand. "We konden het spel mooi uitspelen. Iedereen krijgt kansen bij deze ploeg, maar je moet ze wel pakken natuurlijk.  Mooi dat ik het kon afronden. Bovendien deden we opnieuw een goede zaak in het klassement, we staan er in de breedte goed voor met de ploegentijdrit van morgen nog voor de boeg. We zijn de laatste weken sterk bezig, winnen misschien iets minder dan vorig jaar, maar dat was ook niet vanzelfsprekend na vorig jaar."

Van Dijk – eindwinnares in 2016 - wil nog geen voorschot op een volgende eindzege nemen. "Deze tijdrit was mijn eerste belangrijke doel, die is geslaagd. Het is afwachten hoe bijvoorbeeld morgen de ploegentijdrit verloopt. Dan kijken we verder." De Healthy Ageing Tour is de opvolger van de Energiewacht Tour. De rittenkoers duurt vijf dagen en telt zes etappes. 
 

Recap Junior Prologue

Jessica Roberts

De eerste leidster van de Healthy Ageing Tour voor junior-vrouwen is Jessica Roberts. De Britse bleef in deze wedstrijd uit de UCI Nations Cupwoensdag Anne de Ruiter ((tweede) en Lorena Wiebes (derde) voor in een korte proloog rond Leek. Roberts was blij verrast met de zege. "Ik had dit totaal niet verwacht. Maar na deze aangename verrassing gaan we er uiteraard alles aan doen om de trui te verdedigen." Runner-up De Ruiter gaat zeker in de aanval. "ook ik had hier niet op gerekend, maar je baalt natuurlijk als je zo dicht bij de zege bent. We moeten het de komende dagen maar flink op de kant zetten."