Van Dijk eindwinnares in Healthy Ageing Tour, dagzege voor Moberg

zondag 9 april 2017

  • HANNN
  • Healthy Ageing Tour

BORKUM - Ellen van Dijk heeft de Healthy Ageing Tour 2017 gewonnen. De renster van Sunweb ging vanaf de eerste dag aan de leiding in deze Groningse etappekoers en zag de zege in de door Emilie Moberg (Hitec Products) gewonnen slotrit op Borkum niet meer in gevaar komen. (Foto: Sportfoto.nl / Dick Soepenberg)

Recap Final Stage Healthy Ageing Tour Elite - Borkum

Van Dijk - ook al eindwinnares in 2013 en 2016 - kreeg olympisch kampioene Anna van der Breggen (tweede) en Lisa Brennauer (derde) mee op het eindpodium. 

De vijfde en laatste etappe op het Duitse Waddeneiland werd gekleurd door een vlucht van Roxane Knetemann (nationale ploeg KNWU), Barbara Guarischi (Canyon-Sram) en Christine Majerus (Boels-Dolmans). Majerus kwam al snel virtueel aan de leiding, maar Van Dijk's team Sunweb bracht de marge inde twee slotronden terug naar veilige proporties. Uiteindelijk werd het trio in de kraag gegrepen en leverde de sprint in het goed gevulde centrum van Borkum een zege op voor Emilie Moberg (Hitec) die voor Lucinda Brand (tweede) en wereldkampioene Amalie Dideriksen (derde) terug wees.
 

Op het lijf geschreven

Ellen van Dijk hield het hoofd koel in de slotrit van de Healthy Ageing Tour. "We zijn hier met enkele jonge rensters, die voor het eerst een leiderstrui krijgen te verdedigen in een wedstrijd van dit niveau. Voor ons als team is dit ook een leerproces. Zaterdag maakte men het ons moeilijk, vandaag hadden we meer controle. We hebben al vroeg een groep weg laten rijden in de wetenschap dat ze het lastig zouden krijgen in de finale. Bovendien wisten we dat we hulp zouden krijgen van de ploegen van de sprinters. Ik heb iedereen lang tot rust gemaand en op het laatst zijn we ervoor gaan rijden. Toen smolt hun voorsprong als sneeuw voor de zon. Met een tijdrit en een ploegentijdrit erin en verder vaak een harde koers op het vlakke is deze koers mij op het lijf geschreven. Vandaar dat ik hier weer als eindwinnares uit de bus kom. Ik ben heel blij voor mezelf maar ook voor dit jonge team dat we de eindzege hebben kunnen behalen." 
 

Moberg

Emilie Moberg moest tot de slotrit wachten op dagsucces, maar de renster van Hitec toonde zich op Borkum de snelste van het hele pak. "Ik houd van deze wedstrijd en rijd hem elk jaar, maar kon er nog nooit een etappe winnen. Het vertrouwen was echter groot. We hebben er voor gereden vandaag en het is heel lekker dat we deze ronde met een zege kunnen afsluiten, zo kunnen we tevreden naar huis."