Tourschema de Gezonde Huiskamer

zondag 6 oktober 2019

  • HANNN

De ‘Gezonde Huiskamer’, is dé plek voor een (gratis) leefstijlcheck, gesprekken over een (gezonde) levensstijl en voor inspiratie om je gezondheid in kleine stappen te verbeteren.

Doordat de Gezonde Huiskamer verrijdbaar is, worden inwoners van plattelandsgebieden en buitenwijken van steden makkelijker bereikt. In de Gezonde huiskamer doe je een leefstijlcheck die onder andere het BMI berekend en je knijpkracht in kaart brengt. De test wordt afgenomen door een leefstijladviseur en duurt ongeveer 20 minuten.

HeaLIQs4Cities
HeaLIQs4Cities brengt gezondheidseducatie naar de inwoners van Noord-Nederland door de interactie tussen hen en de academische wereld, het MKB in de gezondheidszorg en de overheid te stimuleren. Vorig jaar stond de gezondste huiskamer van Nederland tijdens de Healthy Ageing Week in oktober op de Grote Markt, in Groningen. Ruim 350 inwoners deden een leefstijlcheck. Dit najaar gaat de Gezonde Huiskamer de weg op, per bus. HeaLIQs is een project vanuit de organisatie EIT Health dat zowel in Groningen als in Portugal plaatsvindt.

Communityprogramma
In de bus vind je leefstijlchecks, innovatieve producten van MKB-bedrijven en is er een communityprogramma. Terwijl in 2018 de Healthy Living Room werd uitgestald bij grote sportevents, bijvoorbeeld de 4mijl, trekt de Gezonde Huiskamer nu juist de provincie in.
Er ligt dit jaar een sterkere focus op het bevorderen van een gezonde leefomgeving zodat goede gewoonten worden gestimuleerd.

Hoe gezond zijn de dorpen of wijken eigenlijk? En welke plekken in het dorp of wijk zorgen er juist voor dat inwoners zich goed en fit voelen? En welke niet? Om dat in kaart te brengen kunnen inwoners in de bus op een grote kaart van je dorp of wijk aangeven welke plekken wel of niet bijdragen aan hun fitheid. Denk aan het groene park waar lekker gewandeld kan worden, het buurthuis waar je koffie drinkt met je wijk-of buurtgenoten, supermarkten met veel groente en fruit en veilige wandelpaden en oversteekplaatsen. Of misschien is er juist veel verkeer met veel vieze uitlaatgassen, zijn wandelpaden slecht verlicht, zijn er veel eenzame mensen of is er geen huisarts meer in het dorp.

Resultaten delen
Samen met mensen uit het wijk of dorp organiseren wordt vervolgens een bijeenkomst  georganiseerd waarin we de belangrijkste resultaten van de leefstijlschecks en de gezonde en ongezonde plekken op de kaart bespreken en plannen maken om ervoor te zorgen dat de wijk of dorp gezonder wordt.

Na een bezoek van de Healthy Living Room weet je dus niet alleen hoe gezond je zelf bent en wat je kunt doen om gezonder te worden en te blijven. Ook weet je hoe gezond je buurt of dorp is en met welke plannen / acties het dorp of de wijk een stukje gezonder kan worden.


Tourschema, geopend tussen 10.00-18.00 uur

Tijdens de Healthy Ageing Week staat de Gezonde Huiskamer in Stadskanaal

Dinsdag 8 oktober tegen over het Gemeentehuis, Stadskanaal
Woensdag 9 oktober tegenover het Gemeentehuis, Stadskanaal
Donderdag 10 oktober tegenover het Gemeentehuis, Stadskanaal

De Gezonde Huiskamer gaat daarna langs wijkvernieuwingswijken in Groningen
vervolgens richting Friesland en Drenthe

Dinsdag 29 oktober Indische Buurt/De Hoogte, Supermarkt Plus
Woensdag 30 oktober Indische Buurt/De Hoogte, Cortinghhuis
Donderdag 31 oktober Indische Buurt/De Hoogte, Floreshuis
Dinsdag 5 november Selwerd, Vensterschool
Woensdag 6 november Selwerd, Vensterschool
Donderdag 7 november Selwerd, Vensterschool
Maandag 11 november De Wijert, MFC
Dinsdag 12 november De Wijert, MFC
Woensdag 13 november De Wijert, Van Lenneplaan

Dinsdag 19  november Netwerkcentrum Oud Oost, Insulindestraat 27 Leeuwarden
Woensdag 20 november Netwerkcentrum Oud Oost, Insulindestraat 27, Leeuwarden
Donderdag 21 november Netwerkcentrum Oud Oost, Insulindestraat 27, Leeuwarden

Meer informatie
Kijk op:  https://www.healiqs4cities.eu/

Projectpartners
UMCG, Gemeente Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health, RUG, HANNN

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network