Terugblik netwerkbijeenkomst NPO Regio Noord (Anders Oud 2030)

donderdag 3 november 2016

  • AndersOud 2030

Woensdag 2 november vond de afsluitende bijeenkomst van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) Regio Noord plaats in de Health Hub Roden. Tijdens deze inspirerende en afwisselende dag, georganiseerd door het ZIF en HANNN, was er volop aandacht voor ontwikkelingen in de ouderenzorg en de bijdrage die ouderen daar zelf aan kunnen leveren. Met ruim 150 bezoekers kunnen we terugkijken op een drukbezocht en succesvol evenement!

Dagvoorzitter Karin Kalverboer (directeur ZIF) opende de dag en gaf als eerste het woord aan verhalenkunstenaar Anne van Delft die ouderen en betrokkenen hun persoonlijke verhalen liet vertellen. Deze inspirerende en aangrijpende verhalen gaven de aanwezigen genoeg stof tot nadenken. Architect Michael van Bergen sprak vervolgens over zijn masterstuk, een crematorium dat op bijzondere wijze leven en dood met elkaar verbindt. Zijn project is geselecteerd voor de AHK Eindwerkprijs. Choreograaf Marlien Seinstra liet videobeelden van haar bijzondere dansproductie Dansen met Parkinson zien en zette vervolgens onder begeleiding van opzwepende muziek de aanwezigen in de zaal aan tot een dansje. Anne Hilderink, initiatiefneemster van Coöperatie Klooster&Buren vertelde een inspirerend verhaal over de gemeente Kloosterburen. De gemeenschap  hier is zelfredzaam op de gebieden van wonen, werken, zorg en cultuurbehoud. Als afsluiting van het ochtendprogramma vonden er discussietafels plaats met de onderwerpen: ouderenparticipatie, medicijngebruik, zorgprofessionals, kunstbeleving, wonen, mantelzorg en empathie en bejegening. Aan de drukbezochte tafels nam een gemêleerd gezelschap plaats, met ouderen, jongeren en professionals uit zorg en onderwijs.

Na de lunch vonden een viertal workshops plaats. Anne van Delft gaf een workshop over je derde naam. Hier werd aandacht besteed aan wie je bent en hoe de kijk op jezelf en op je omgeving verandert bij het ouder worden. Philip Curtis gaf een pakkende presentatie over Muziek & Dementie. Het was bijzonder om te zien hoe muziek ervoor kan zorgen dat er toch weer contact kan worden gemaakt met dementerende ouderen. Marlien Seinstra vertelde meer over Dansen met Parkinson en opnieuw werden aanwezigen flink in beweging gezet. In de drukbezochte workshop van het Plus Café gingen ouderen met elkaar in discussie over verschillende maatschappelijke onderwerpen.

Na de workshops gingen we verder met het integrale middaggedeelte dat werd geopend met een video van Anjo Geluk, een inspirerende actieve oudere die laat zien hoe belangrijk het is om te blijven participeren. Hoogleraar Sociologie Nardi Steverink ging in op de kracht van sociale relaties en hoogleraar Zorgethiek Marian Verkerk sprak over de verwachtingen omtrent ouderen van zichzelf en hun omgeving.

De netwerkbijeenkomst werd afgerond door Sophia de Rooij (hoofd Universitair Centrum Ouderengeneeskunde) en Akkie Hofstee (oud-directeur Zorgbelang Groningen en voorzitter Groningen Plus). Tevens werd kort het woord gegeven aan een drietal leerlingen aan zorg- en welzijnsopleidingen aan het ROC waarbij zij onder andere hun kijk op het ouder worden gaven. Hiermee werd een mooie verbinding gelegd tussen jong en oud.

Tot besluit werd het NPO-boek Anders Oud 2030 overhandigd aan René Paas (voorzitter van Samenwerkingsverband Noord-Nederland en Commissaris van de Koning).
In dit boek wordt aan de hand van persoonlijke verhalen aandacht besteed aan verschillende NPO-projecten uit Noord-Nederland. Alle aanwezigen kregen natuurlijk ook een exemplaar van dit boek mee.

Het was de afsluiting van het NPO, maar we staan aan het begin van grote veranderingen rond ouderenzorg. Daarom gaan het ZIF en HANNN vanaf 2017 samen met betrokken ouderen door met het organiseren van regiotafels onder de naam Anders Oud 2030.
Aan deze regiotafels ontmoeten ouderen en zorgprofessionals elkaar om samen invulling te geven aan de nieuwe ouderenzorg.

We kijken terug op een succesvol NPO-programma, en vooruit naar een krachtige voortzetting hiervan als Anders Oud 2030!

Presentatie Michael van Bergen (PDF-bestand)
Bedrijfsmethodiek Michael van Bergen (PDF-bestand)
Presentatie Nardi Steverink (PDF-bestand)
Presentatie Marian Verkerk (PDF-bestand)

 

Aandachtsgebieden

AndersOud 2030