Taalles voor vijfduizend Groningers die niet kunnen lezen of schrijven

woensdag 25 januari 2017

  • HANNN

Volgens Stichting Lezen & Schrijven had in 2014 12,4 procent van de Nederlanders moeite met lezen en schrijven. In de Noord Nederlandse gemeentes Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond is er tegenwoordig nog zo'n 10 procent van de inwoners laaggeletterd. Om dit tegen te gaan, worden er in deze gemeentes gratis taallessen aangeboden aan vijfduizend mensen. De taallessen zullen worden gegeven door vrijwilligers in de bibliotheken.

In onze maatschappij is het zo goed als onmisbaar om taalvaardig te zijn. Om de post te kunnen lezen, een boodschappenlijstje te kunnen maken of voor het internet, is kunnen lezen en schrijven essentieel. De taalcursussen moeten ervoor zorgen dat de deelnemers op het niveau van groep acht-leerlingen komen. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar voor iemand die niet kan lezen of schrijven is dat een hele stap. Dit niveau van taalvaardigheid kan deze mensen net dat stukje zelfredzaamheid geven waaraan het hen nu ontbreekt.

Sinds eind vorig jaar worden er in de gemeentes Delfzijl, Appingedam en Loppersum al soortgelijke taalcursussen aangeboden en vanaf april zal de gemeente Eemsmond zich bij dit rijtje voegen. Later zullen de gemeentes Winsum, Bedum en De Marne volgen. Of er veel laaggeletterden op de cursussen af zullen komen is nog maar de vraag. Flyers kunnen zij niet lezen en er heerst vaak veel schaamte rondom dit thema.

Voor het volledige artikel, klik hier.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network