Social media in opkomst onder ouderen

dinsdag 16 januari 2018

  • HANNN
  • Zorg Innovatie Forum
  • AndersOud 2030

Ouderen hebben de laatste jaren massaal sociale media ontdekt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat voornamelijk 65- tot 75-jarigen maken meer gebruik van Facebook, WhatsApp en Twitter. Daarbij maken ze vooral gebruik van hun mobiele telefoon en tablet. Inmiddels is 64 procent van deze groep online actief. In 2012 wat dit nog maar 24 procent.

Ouderenbond ANBO signaleerde dat ouderen social media om dezelfde reden gebruiken als jongeren. Via online kanalen kun je mensen op een laagdrempelige manier spreken van dezelfde interesse. Ook kunnen senioren op deze manier hun netwerk uitbreiden. Een voordeel hiervan is dat ze zich vaak minder eenzaam voelen.

Whatsappen

Steeds meer oudere internetgebruikers gaan ook buitenshuis online. 61 procent van de 65- tot 75-jarige internetgebruikers en 33 procent van de 75-plussers deed dat in 2017. Iets meer dan de helft van 65- tot 75-jarigen gebruikte daarvoor de mobiele telefoon of smartphone. Kinderen en kleinkinderen Whatsappen en versturen veel minder vaak een e-mail. 65-plussers zijn mede daarom andere middelen gaan uitproberen.

Wat doen 65-plussers precies op het internet? Ze gebruiken het om informatie over gezondheid, goederen en diensten te zoeken  of om gewoon een krant te lezen.

Beptab

Naast de sociale media zijn er vele andere initiatieven om ouderen in contact te brengen met anderen. De beptab is een apparaat om nieuwe contacten op te doen en te onderhouden. Het is zowel geschikt voor thuiszorginstellingen als privé. Het is geschikt voor eenzame ouderen, ook degenen die nog geen ervaring hebben met het gebruik van een tablet of een smartphone.

Lees hier het volledige artikel