Samen zeggen we "nee!" tegen Kinderarmoede

woensdag 5 juni 2019

  • HANNN

'Samen ervoor zorgen dat in het jaar 2030 kinderen niet meer de dupe zijn van armoede en er geen nieuwe gezinnen meer zijn die in armoede vervallen'. Dat is de wens van de Alliantie Kinderarmoede Nederland en vanuit die gedachte is in Groningen op 3 juni de eerste Publieksacademie Kinderarmoede georganiseerd. En wat een succesvolle avond is dit geworden!

Meer dan 500 mensen verzamelden zich in de Stadsschouwburg te Groningen deze avond om met elkaar maar ook met kinderen, ervaringsdeskundigen en professionals te praten over kinderarmoede. Een avond vol informatie, humor en goede voornemens maar ook ongemak en emoties. Wat doet armoede nu eigenlijk met kinderen, volwassenen en hun leven? Er werd goed benadrukt dat we volop bezig moeten blijven met het thema kinderarmoede en dat we er nog lang niet zijn. 

Onder begeleiding van dagvoorzitter Marijke Roskam gingen verscheidene sprekers de dialoog aan met elkaar én met het publiek. De Kinderraad en kinderburgemeester Jouayria kwamen ook uitgebreid aan het woord, creatieve en betrokken jonge burgers die het ECHT anders willen en daar ook een sterke mening over hebben. Tevens vertoonden twee acteurs op confronterende wijze een aantal dagelijkse situaties.  

Een aantal quotes van de avond:

Mattias Gijsbertsen, wethouder gemeente Groningen
“Gelijke monniken, gelijke kappen”; “wie zich brandt moet op de blaren zitten” en “regels zijn regels” zijn belangrijke factoren die armoede in stand houden. Terwijl je deze negatieve spiraal juist moet doorbreken."

Margrite Kalverboer, Kinderombudsman
"Bij oplossen kinderarmoede moet het systeem dienstbaar zijn. Uitgangspunt moet zijn: wat heeft dit kind nodig."

Kinderraad
"Zie kinderarmoede als onkruid. Je kunt het wel maaien maar dan blijven de wortels zitten en komt het gewoon weer terug. Je moet het volledig verwijderen en zorgen dat het wegblijft."

Joël Darius, ervaringsdeskundige (opgegroeid in armoede)
"We zijn ontzettend gericht op problemen oplossen, maar we moeten beter worden in voorkomen. Een probleem is dat veel jongeren geen rolmodellen en ritme hebben. Doe daar iets aan! Ik ging zelf werken bij de Chinees in Vinkhuizen: Je leert nergens zo hard werken als bij de Chinees!"

Ervaringsdeskundige (anoniem, opgegroeid in armoede)
“Het is moeilijk om om hulp te vragen. Dan moet je naar de gemeente, bij iemand in pak, iemand die boven je lijkt te staan.”

Dagblad van het Noorden, HANNN, Alles is Gezondheid, Hanzehogeschool Groningen, ZIF en de gemeente Groningen hebben deze Publieksacademie Kinderarmoede gezamenlijk georganiseerd. 

HANNN hoopt mede door deze avond wat meer puzzelstukjes in handen te krijgen die ook in onze eigen regio kunnen helpen bij het aanpakken van armoede en gezondheidsverschillen. Partners zijn van harte welkom om hierover mee te denken. Goede ideeën of concrete acties? We vernemen het graag door een berichtje via ons contactformulier!

Alliantie Kinderarmoede

De Alliantie Kinderarmoede brengt organisaties bij elkaar om creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede. Hun motto? Samen Stoppen wij Kinderarmoede. Bekijk ook de website van de Alliantie Kinderarmoede.

HANNN was één van de ruim 100 organisaties die op 26 maart 2019 bij de Alliantie Kinderarmoede aansloot en zich actief wil inzetten om de effecten van kinderarmoede tegen te gaan. Lees hier meer daarover.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network