Ouderen krijgen een krachtigere stem via het Noordelijk Ouderennetwerk

vrijdag 3 november 2017

 • HANNN
 • Zorg Innovatie Forum
 • AndersOud 2030

Vanuit het Anders Oud 2030-programma is 20 oktober 2017 het Noordelijk Ouderennetwerk gelanceerd! Via dit netwerk krijgen ouderen (65+) uit de vier noordelijke provincies de mogelijkheid om mee te denken en te praten over hun toekomst. Zo wordt ouderenparticipatie bevorderd en ondersteund.

Anders Oud 2030 wil bijdragen aan de zorg voor en het welzijn van ouderen in Noord-Nederland. De stem van de ouderen is hierbij leidend en hun ervaringen, wensen en behoeften rondom het gelukkig, gezond en vitaal ouder worden staan centraal. De focus ligt hierbij op het langer zelfstandig thuis wonen: hoe kunnen ouderen zich op hun toekomst voorbereiden en wat hebben ze nodig om zich thuis zo goed mogelijk te kunnen blijven redden, ook in situaties van toenemende kwetsbaarheid?

De stem van ouderen staat centraal in de activiteiten die vanuit het Anders Oud 2030-programma worden georganiseerd. Ouderen kunnen op verschillende manieren participeren in het netwerk:

 1. Deelname aan regiotafels die in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel worden georganiseerd (drie regiotafels per provincie per jaar). Regiotafels hebben een thema dat wordt ingebracht door ouderen uit de regio. In een groep bespreken we dan samen met ouderen, professionals en andere betrokkenen wat dit thema voor hen betekent. Zo vinden we samen oplossingen en kansen om zorg en welzijn te verbeteren.
   
 2. Deelname aan het online Ouderenpanel. Panelleden worden ca. twee keer per jaar over een bepaald thema bevraagd door middel van digitale vragenlijsten. Het panel is doorlopend op zoek naar nieuwe leden!
   
 3. In thema- of focusgroepen meedenken en meepraten over specifieke thema’s. Voorbeelden van thema’s zijn wonen, mobiliteit, zorg, technologie, onderwijs, zingeving, voeding en medicatie. Ouderen geven hierbij zelf aan voor welke thema’s zij bereikt willen worden.
   
 4. Ook is het mogelijk om alleen op de hoogte gehouden te worden van het Ouderennetwerk en het Anders Oud 2030-programma via de nieuwsbrief.

Uiteraard is het combineren van één of meer van de bovengenoemde opties mogelijk!

Wilt u participeren in het Ouderennetwerk? Of wilt u meer informatie ontvangen? Vul dan het interesseformulier in retourneer dit via post (postbus 1047, 9701 BA Groningen) of mail. Deelname is gratis en volledig vrijblijvend.

We hopen van u te horen!

Namens het Anders Oud 2030-team,

Karin Kalverboer (directeur Zorg Innovatie Forum)

U kunt deze tekst hier downloaden als pdf.