Onderzoekers Hanzehogeschool Groningen testen activity trackers

maandag 19 oktober 2015

  • Zorg Innovatie Forum

Onderzoekers van de Hanzehogeschool Groningen hebben aangetoond dat de zogenaamde consumenten activity trackers over het algemeen een goed beeld van het beweegpatroon weergeven. Vorige week verscheen hun artikel ‘Reliability and validity of ten consumer activity trackers’ in het tijdschrift BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation. 

De onderzoekers vinden dat de resultaten over het algemeen een betrouwbaar beeld van het beweegpatroon geven. Dat is goed nieuws, want de meeste activity trackers zijn redelijk betaalbaar en kunnen wellicht gebruikers motiveren om meer te gaan bewegen. 

In het onderzoek liepen 33 deelnemers twee keer 30 minuten op een loopband, terwijl zij tien verschillende activity trackers droegen: de Fitbit Flex, Jawbone Up, Nike+ Fuelband SE, Misfit Shine, Withings Pulse, Fitbit Zip, Lumoback, Omron HJ-203, Yamax Digiwalker SW-200 en de Moves applicatie. Daarnaast droegen 56 deelnemers dezelfde tien activity trackers tijdens één werkdag. Zeven activity trackers lieten een goede betrouwbaarheid zien op de loopband. Vijf trackers waren zeer accuraat op de loopband (afwijking <1%).  Tijdens de werkdag waren alle trackers redelijk accuraat (gemiddelde afwijking < 10%), met uitzondering van de Nike+Fuelband (-24% afwijking) en de Moves app (-38% afwijking). Wanneer er ook naar individuele afwijkingen werd gekeken, kwam de Fitbit Zip duidelijk als beste uit de bus, gevolgd door de Misfit Shine en Lumoback.

Door de dagelijkse activiteit tijdens één werkdag te meten, werd voorkomen dat de resultaten werden vertekend door bijvoorbeeld fietsen. Hierdoor werd de kwaliteit van de apparaten niet getest gedurende langere tijd en meer gevarieerde bezigheden; bijvoorbeeld tijdens het sporten. Daarnaast werden de metingen een jaar geleden uitgevoerd met behulp van een Iphone 4S. Mogelijk scoort de Moves app inmiddels beter bij het gebruik van nieuwere telefoons.

Het onafhankelijke onderzoek werd uitgevoerd bij het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing in samenwerking met het Centrum voor Beweging en Onderzoek (CBO Groningen) en het Quantified Self Institute Groningen.  

Aandachtsgebieden

Zorg Innovatie Forum