400 Nieuwe banen dankzij biomarkers

woensdag 4 maart 2015

  • Life Cooperative

Op initiatief van de lokale bedrijven

Groningen krijgt een 'Bbay'. De Provincie, het UMCG en een aantal biotech-bedrijven investeren 3 miljoen euro in een consortium rond biomarkers, dat zo'n drie- tot vierhonderd banen moet opleveren.  

Biomarkers zijn 'metertjes' waarmee het verloop van ziektes of lichaamsfuncties kan worden gemeten. Zo is cholesterol een bekende maat voor de vervetting van bloed en daarmee de kans op hart- en vaatziektes. Maar er zijn veel meer biomarkers en er worden steeds nieuwe gevonden. In Groningen zijn tal van kleine en grote bedrijven rond het UMCG-terrein actief met medicijnonderzoek.

Het UMCG zelf verzamelt met LifeLines enorme hoeveelheden informatie over de gezondheid van 165.000 noorderlingen. Door de kennis uit die bedrijven en het UMCG te bundelen hoopt BBay, Biomarker Bay, nieuwe bedrijvigheid aan te trekken. 

Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG, gedeputeerde Yvonne van Mastricht en Martin Smit van BBay (op de foto van links naar rechts) tekenden er woensdagmiddag een overeenkomst over. Ze hopen op een economische impuls voor het Noorden en op de ontwikkeling van nieuwe op het individu toegesneden diagnosemethodes en medicijnen

"Als provincie hebben we de strategie om sterke kennisdragers zoals het UMCG, Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool te verbinden aan het bedrijfsleven", zegt Van Mastricht. ,,Het is inmiddels aangetoond dat we daarmee research en development-afdelingen hier kunnen krijgen of houden en dat versterkt de economie van het Noorden.''

 Voor het volledige artikel, ga naar: http://www.dvhn.nl/nieuws/400-banen-door-biomarkers-12310603.html

Aandachtsgebieden

Life Cooperative