Noord-Nederland toont zorginnovaties tijdens Innovation Expo te Amsterdam

donderdag 28 april 2016

  • HANNN
  • Zorg Innovatie Forum

Op 14 april 2016 toonde Noord-Nederland innovaties in de zorg tijdens de Innovation Expo te Amsterdam. De Innovation Expo, het grootste Nederlandse innovatie-evenement, versnelt innovatie en daarmee de economische groei en leefbaarheid in Nederland. De beurs zet Nederland tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap op de kaart als Sustainable Urban Delta waar ruim 200 exposanten lieten zien wat Nederland in huis heeft. Nederland wil als creatieve proeftuin graag zijn kennis delen met de wereldwijd groeiende megasteden om oplossingen te vinden voor de grote, maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, uitputting van grondstoffen, voedselzekerheid en vergrijzing.

De beurs werd bezocht door ruim 4000 ondernemers, wetenschappers, beleidsmedewerkers, start-ups, geïnteresseerde landgenoten en buitenlandse gasten die kennis met elkaar deelden, ideeën uitwisselden en hun krachten bundelden.  

HANNN maakte het dit jaar mogelijk voor Noord-Nederlandse partijen hun innovaties te presenteren tijdens de beurs. In de Noord-Nederlandse Voorbeeldstad maakten bezoekers kennis met innovaties in de zorg die het actief en het gezond ouder worden stimuleren. De volgende innovaties werden getoond:

  • Hospital @ Home: een zorgprogramma dat innovatieve en effectieve ouderenzorg biedt aan de meest kwetsbare ouderen. Onder de vlag van Hospital@Home slaat een grote groep partners een voor Nederland uniek zorgpad in met als hoofddoel: Ziekenhuis Zorg Thuis voor de meest kwetsbare oudere patiënten en hun naasten.

"Het interessante van de Innovation Expo vond ik de verscheidenheid aan innovaties die werden gepresenteerd. De zelfrijdende auto van Mercedes tot aan de kroppen sla en tomaatjes uit de kast van de exposanten naast ons. Daarnaast waren de workshops en lezingen ook erg verrassend en interessant, bijvoorbeeld ‘evolutie en het belang van de rechter hersenhelft'. Al met al een interessante expo waar Nederland zichzelf goed mee op de kaart heeft gezet!” Aldus Gerjan te Velde, exposant van Hospital @ Home.

  • Rehab-4-Life: het slimmer en efficiënter organiseren van revalidatiezorg van mensen met hersenletsel. Rehab-4-Life bestaat uit een combinatie van ‘face-to-face’ en ‘screen-to-screen’ contact in de eigen leefomgeving dat het mogelijk maakt de revalidatiezorg efficiënter in te richten zonder dat het ten koste gaat van kwaliteit. Coaches vormen voor patiënten en het thuisfront een vast en vertrouwd steunpunt vanaf het moment dat ze met weekendverlof gaan. Digitalisering van de logopedische behandeling zorgt daarnaast voor een stimulerende manier van oefenen met als gevolg een verhoogde oefenintensiteit en een beter eindresultaat.
     
  • De Z-Space: een interactief object dat 3D visualisatie van virtueel chirurgische planningen kan weergeven. Het wordt gebruikt voor patiënteducatie, multidisciplinair overleg en onderwijs voor studenten.

“Kort na aanvang vroeg iemand me wat de mogelijkheden in de zorg zijn op het gebied van 3D technologie en in welke vorm 3D printing daarin gebruikt wordt. Het gesprek kwam al snel op de patiënt-specifieke hulpmiddelen en implantaten. Daarbij worden verschillende materiaalsoorten toegepast, en deze kunnen niet allemaal even gemakkelijk verwerkt worden. Nu bleek dat een van de nog gezochte materiaalsoorten door deze meneer wel geprint kon worden en ook in de gewenste nauwkeurigheden. Kortom, dit lijkt mogelijkheden te geven die zeker verder verkend zullen gaan worden “ aldus Joep Kraiema die de Z-Space presenteerde.

​Op de afbeelding hiernaast is links Hospital @ Home te zien, rechts Rehab 4 Life en onderaan de Z-Space. 

De Reis van 5: een piratenspel voor kinderen met eetproblemen om een positieve associatie met voeding te ontwikkelen en zo te leren eten. Ondanks dat de problematiek van kinderen met eetproblemen veel voorkomt, zijn er relatief weinig hulpmiddelen en oplossingen ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. De Reis van 5 is uniek, omdat het kinderen op een leuke manier met voeding om leert gaan. Kinderen worden verleid in plaats van verplicht te eten.

  • Exergaming voor ouderen: een game waarbij ouderen in de thuissituatie revalidatie-oefeningen kunnen uitvoeren.
    Exergaming is leuk en motiverend en bevat een aantal specifieke aspecten die een meerwaarde meebrengen ten opzichte van conventionele balanstraining. Leren en trainen van specifieke motorische vaardigheden is mogelijk door gebruik te maken van continue visuele feedback zonder dat men daar direct bewust van is. Dit bevordert het leerproces. '”8D Games vond het een geslaagde dag en heeft veel nieuwe kennis kunnen opdoen'” aldus Esther Tjepkema.

Meer informatie over de Innovation Expo vindt u via http://www.innovatie-estafette.nl/ . De Innovation Expo 2016 vond plaats rondom het EYE museum te Amsterdam.