Moet je eten en drinken tijdens het hardlopen?

donderdag 5 oktober 2017

  • Healthy Ageing Week 2018

 

Mijl koorts stijgt gestaag. In de stad word je links en rechts ingehaald door lopers die trainen voor dit jaarlijkse evenement. Sportarts Steef Bredeweg (UMCG) en Running Girl Kelly Sandys schrijven in aanloop naar de 4 Mijl wekelijks een blog over hardlopen. Deze week bespreken ze de stelling: voeding en vocht zijn onmisbaar tijdens het hardlopen. 


 

Steef

"Drinken is geen must bij relatief korte hardloopafstanden, van ongeveer een uurtje, en dus ook niet bij de 4 Mijl. Vroeger werd lopers geadviseerd om per uur standaard een hoeveelheid van 400 tot 500 ml te drinken. Die richtlijnen hebben er mogelijk geleid dat er juist teveel vocht werd toegediend, met als gevolgen doden door hyponatriemie: een verdunning van het bloed. Mijn advies: drink alleen als je dorst hebt. Ook bij hoge temperaturen hoef je niet per se te drinken of meer te drinken dan je normaal doet.

"Ook eten is bij het lopen van relatief korte afstanden niet per se nodig. Het lichaam heeft in de lever en spieren een voorraad energie opgeslagen waarop je ongeveer 1 - 1, 5 uur intensief kunt sporten en bewegen. Mensen die driemaal per week een half uur tot een uur hardlopen, hebben in principe geen extra brandstof nodig. Alleen langer afstandlopers moeten onderweg eten maar ook tijdens trainingen moet geleerd worden om kleine hoeveelheden voeding of energierijke drank te gebruiken, zonder dat de loper daar misselijk van wordt..."

 

Kelly

“Tijdens de 4 Mijl neem ik alleen een bekertje water bij warmere temperaturen. Een beetje vocht in mijn mond en een plons van het koude water in mijn nek geven mij altijd een extra, verfrissende boost om richting finish te gaan. Neem je wel een ‘drinkpauze’, zorg dan dat je snelle en doorlopers de ruimte geeft.
Leg ik langere afstanden af dan de 4 Mijl, dan zorg ik ervoor dat ik bij iedere verzorgingspost iets drink. Het aantal slokken dat ik op zo’n moment neem, doet er niet eens echt toe.” 

Eten tijdens een korte afstand zoals de 4 Mijl is niet nodig en wordt door de organisatie ook niet aangeboden. Zoals Steef al aangaf, heeft het lichaam voldoende energie om een 4 Mijl te kunnen voltooien dus meer dan een goed ontbijt of een goede lunch heb je niet nodig om je prestatie te kunnen volbrengen.  Een banaan, een wit broodje chocolade pasta of een kleine krentenbol geven mij een extra boost...”

Lees hier  het volledige artikel

Aandachtsgebieden

#HAW18