Medicijnresten in het water: Wat er niet in gaat, hoeft er ook niet uit

woensdag 3 april 2019

  • HANNN

Afgelopen maandag berichtte Radar over het groeiende probleem van medicijnresten in water. Hoewel de schadelijke gevolgen van medicijnresten in restwater tot nu toe beperkt zijn, is het zeker een thema dat aandacht verdient. Onder het motto ‘wat er niet in gaat, hoeft er ook niet uit’ werkt HANNN met diverse partijen in Noord-Nederland samen om manieren te vinden die voorkomen dat medicijnresten in het water terechtkomen.

We hebben goede gezondheidzorg in Nederland. Voor heel veel aandoeningen en klachten zijn er effectieve behandelmethodes beschikbaar, waar medicijnen onderdeel van uitmaken. Maar waar medicijnen voor mensen een uitkomst kunnen zijn, is het minder ideaal als deze middelen in het oppervlaktewater terecht komen. Helaas blijkt dit met een deel van de medicijnresten te gebeuren, omdat dit deel niet door het filteringssysteem van de rioolwaterzuiveringen uit het water kan worden gehaald.

Er zijn verschillende manieren om iets aan te doen aan medicijnresten in het water. Van alternatieve vormen van zuivering tot het kritisch bekijken van voorschrijfbeleid door artsen. En van inzameling van overgebleven medicijnen tot alternatieve behandelmethodes en leefstijlgeneeskunde. Ook in Noord-Nederland wordt hier hard aan gewerkt. HANNN is met diverse partijen op zoek naar de meest effectieve vorm die op korte termijn effect boekt. Daarbij werken we toe naar een symposium in het najaar, waar we de eerste resultaten kunnen presenteren.

Houdt uw organisatie zich bezig met dit thema en heeft u interesse om mee te werken aan mogelijke oplossingen? Neem dan contact op met hanneke.lestestuiver@hannn.eu

Het fragment over medicijnresten in water van Radar is terug te zien via deze link: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/medicijnresten-in-drinkwater-wat-zijn-de-risicos

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network