Healthy Ageing Tour 2018: completer, sterker, unieker 

dinsdag 14 november 2017

  • HANNN
  • Healthy Ageing Tour

De organisatie van de Healthy Ageing Tour heeft het etappeschema voor 2018 zo goed als rond en zet wederom een uniek evenement neer. Nieuw: een wedstrijd voor paracycling, 2.1-status voor de elite-wedstrijd én de grote finale op de Vismarkt in Groningen.

De organisatie van de Healthy Ageing Tour heeft het etappeschema voor 2018 zo goed als rond en zet wederom een uniek evenement neer.

Zo is aan het programma met de elite-vrouwen en junior-vrouwen een wedstrijd voor paracyclists (mindervaliden) toegevoegd en is de vrouwenwedstrijd opgewaardeerd naar een 2.1-status. Verschillende etappes rijgen toekomstige herindelingsgemeenten alvast aan elkaar.

De grote finale van de vijfdaagse rittenkoers voor de wereldtop bij de elite- en junior vrouwen ligt in hartje Groningen, namelijk op de Vismarkt.

De Healthy Ageing Tour wil zowel een topwedstrijd voor het vrouwenwielrennen zijn, als een gezonde beweging op gang brengen.
 

Etappeplaatsen

Donderdag 5 april is Grootegast de locatie voor de start en finish van een omloop door Het Westerkwartier. Deze etappe is een samenwerking van de gemeenten Grootegast, Marum, Leek en Zuidhorn. Zij vormen samen vanaf 2019 de nieuwe gemeente Westerkwartier. Er wordt één grote ronde van circa honderd kilometer door de vier gemeenten gereden en er wordt afgesloten met plaatselijke omlopen rond Grootegast.

Vrijdag 6 april staat er een dubbele rit op het programma. Zo is er ‘s morgens een Oldambt-omloop met start en finish in het centrum van Winschoten. ‘s Middags wordt er vervolgens gestreden in een tijdrit met start en finish Stadskanaal. Deze dag zal het klassement flink worden opgeschut.

Zaterdag 7 april is een Hogeland-omloop voorzien met start en finish in Winsum. Deze rit is een samenwerking van de gemeenten Winsum, De Marne, Bedum en Eemsmond. Zij vormen in 2019 samen de gemeente Het Hogeland. Er wordt één grote ronde van negentig kilometer door deze vier gemeenten gereden. Daarna wordt er afgesloten met plaatselijke omlopen rond Winsum, waar de finishlijn zal liggen.

Zondag 8 april is de grote finale in Groningen, met start en finish op de Vismarkt. In de provinciehoofdstad wordt op een ronde van acht kilometer de afsluitende etappe verreden. Deze etappe voert door het Noorderplantsoen. 
 

Junior-vrouwen

Net als in voorgaande jaren, zijn ook de junior-vrouwen onderdeel van de ronde. Dit keer rijden zij de laatste drie dagen. Zij krijgen daarmee de omlopen voorgeschoteld in Winschoten, Winsum en Groningen Stad. Ze strijden op dezelfde parcoursen als de elite-vrouwen. Net als de paracyclists zullen doen op de woensdag, donderdag en vrijdag. 
 

De Healthy Ageing Tour 2018 is een unieke mix van topsport, gezondheid, talentontwikkeling en het volwaardig integreren van mindervaliden.
 

Thijs Rondhuis

Gezondheidspleinen

In elke start-/finishplaats wordt een groot gezondheidsplein opgebouwd onder regie van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN). De wedstrijden worden wederom dagelijks live op Podium TV en op de website van het Dagblad van het Noorden uitgezonden. Nieuw is dat er komend jaar ook een Engelstalige live stream beschikbaar komt. Organisator Thijs Rondhuis is blij met zijn samenwerking met alle betrokken sponsoren en gemeenten en is trots op het eindresultaat van de werkzaamheden van de afgelopen maanden. “De Healthy Ageing Tour 2018 is een unieke mix van topsport, gezondheid, talentontwikkeling en het volwaardig integreren van mindervaliden.”