HANNN-directeur Daan Bultje blikt als jurylid terug op Dutch Health Hackathon

vrijdag 11 september 2015

  • HANNN

Meer dan 200 creatievelingen lieten zich het afgelopen weekend vrijwillig dertig uur opsluiten in de Blokhuispoort in Leeuwarden om slimme oplossingen te vinden voor zorgvragen op het snijvlak van technologie en zorg. De drie beste ideeën worden in de zorg geïmplementeerd. Jurylid en directeur van Healthy Ageing Network - Northern Netherlands (HANNN), Daan Bultje, vertelt over dit bijzondere evenement.

De Dutch Health Hackathon wordt georganiseerd om de zorg in Nederland te verbeteren door innovators, zorg professionals en patiënten samen te brengen. “De hackathon van 2015 stond volledig in het teken van de geestelijke gezondheidszorg,” vertelt Daan. “GGZ Friesland heeft uit eigen dagelijkse praktijkervaringen cases voor zorgvragen kunnen ontwikkelen. 200 designers, concepters en meelopers werkten het hele weekend in teams van 3 tot 6 personen samen om tot slimme antwoorden te komen.” De hoofdprijs bestond uit 5.000 euro en de beste vijf ideeën worden ook daadwerkelijk in de zorg geïmplementeerd. De winnaar van de hackathon krijgt de kans om zijn/haar idee te showcasen tijdens de Holland Web Week.”

Meer regie

En de winnaar is: Van der Let & Partners uit Heerenveen. Het bedrijf heeft een concept verzonnen waarin ouderen in staat worden gesteld zelf het zorgproces ter hand te nemen. “Een mooi project waarin ouderen meer regie over de inrichting van hun leven krijgen,” aldus Daan.  “Maar er waren ook andere mooie ideeën. Zoals een app die mensen helpt om slechte gewoontes of gedrag te veranderen door uit te gaan van hindernissen op deze moeilijke weg en slimme handvaten geeft wat te doen als zo’n hindernis zich aandient.”

Originele ideeën

“Ik vond mijn juryschap een mooie ervaring,” besluit Daan. “De teams bestonden uit mensen van bedrijven of zorginstellingen, maar ook uit gezinsleden. Ik vond het inspirerend om te zien hoe ze zo hard werkten om tot creatieve oplossingen te komen en was blij verrast door de originele ideeën. Het gaf mij zelf ook weer inzicht in wat mensen nodig hebben om tot iets te komen en hoe dit kan worden vertaald naar bruikbare ideeën voor de praktijk."

Health Track tijdens Holland Web Week Groningen

HANNN host de Health-Track tijdens het vierdaagse ICT-festival Holland Web Week Groningen met Daan Bultje als voorzitter.  De ochtend staat in het teken van technische innovaties op het gebied van gezondheid, zoals serious gaming en technische oplossingen voor zorgvragen. Het middagprogramma bestaat uit de expertmeeting Leefstijlbeïnvloeding waarin experts uit de wetenschap en zorg vertellen wat het belang van leefstijl beïnvloeding is met betrekking tot gezondheid en bedrijven en instellingen pitches houden over ontwikkelde activiteiten.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network