Groningen gezonder voor mensen met een beperking of chronische ziekte!

dinsdag 28 november 2017

  • HANNN

Tijdens de netwerkbijeenkomst Uniek Sporten Groningen van Sportplein Groningen hebben 47 Groningse organisaties groepspledges getekend van Alles is Gezondheid... om samen Groningen gezonder te maken en zich in te zetten voor een gezonde leefstijl van mensen met een beperking of chronische ziekte!

Mensen met een beperking of een chronische ziekte bewegen in het algemeen minder en hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen en overgewicht. 47 organisaties in de provincie Groningen willen die situatie verbeteren en ondertekenden daarom op 23 november 2017 pledges van Alles is gezondheid…

De organisaties, afkomstig uit de sectoren onderwijs, overheid, zorg en sport, zetten zich gezamenlijk in om de gezonde leefstijl van mensen met een beperking en/of chronische aandoening in Noord-Nederland te verbeteren.
Vanuit hun kennis en hun activiteiten richten ze zich op bewustwording, communicatie en stimulering van de gezonde leefstijl van mensen met uiteenlopende beperkingen én talenten.

Voor veel mensen met een verstandelijke beperking of een chronische ziekte geldt dat ze afhankelijk zijn van hun omgeving als het gaat om sport, beweging en gezonde keuzes. Dan is het belangrijk om alle betrokkenen mee te krijgen op weg naar een gezonde leefstijl. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om het aanpakken van over- en ondergewicht, mensen aanmoedigen tot meer bewegen, financiële drempels wegnemen en gezondere voedingskeuzes makkelijker maken. De betrokkenheid van zoveel regionale partijen maakt een integrale benadering mogelijk.

Hans van Scheijen, directeur/bestuurder van de Trans, ondertekent de pledge namens de zorgpartners: “Ieder van ons en gezamenlijk verankeren we het bevorderen van een gezonde leefstijl in ons meerjarenbeleid. Daarbij betrekken we onze patiënten en cliënten, maar ook onze medewerkers.” Lector dr. Aly Waninge van de Hanzehogeschool Groningen, vult namens het onderwijs aan: “Wij gaan het samen sporten en bewegen van scholen uit het reguliere en het speciaal onderwijs aanmoedigen en stimuleren.” De sportsector voegt daaraan toe, bij monde van Ina Lagro, voorzitter van Stichting De Brug: “Wij willen het sportaanbod voor mensen met een beperking of een chronische ziekte verder uitbreiden.” De provincie en gemeenten beloven onder meer: “We werken mee aan positieve beeldvorming van het samen sporten en bewegen en aan het realiseren van een gezonde leefstijl voor alle inwoners”, aldus Martien van Bostelen, wethouder in de gemeente Appingedam.

De pledge-ondertekening van deze 47 regionale partijen komt mede voort uit het initiatief van Special Olympics Nederland en Sportplein Groningen, die beide al eerder een pledge ondertekenden.

Alle organisaties

Zorg/welzijn: Cosis (Promens Care, NOVO), De Zijlen, VanBoeijen, Visio, Talant, Philadelphia, Sprank, ’s Heeren Loo, VG-BelangenPlatform Groningen, de Trans, UMCG Centrum voor Revalidatie, Hersenletsel.nl, HANNN.  

Overheid: provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Delfzijl, gemeente Haren, gemeente Loppersum, gemeente Zuidhorn, gemeente Menterwolde, gemeente Hoogezand-Sappemeer, gemeente Slochteren, gemeente Bellingwedde, gemeente Veendam, gemeente Vlagtwedde, gemeente Appingedam. 

Sport: Special Olympics Nederland, Gehandicaptensport Nederland, Special Heroes Nederland, Huis voor de Sport Groningen, Sportplein Groningen, Fonds Gehandicaptensport/Uniek Sporten, De Brug provincie Groningen, TTV De Brug regio Noord Groningen, De Brug regio Stad Groningen, Basketbal Vereniging Groningen, Floorball Nederland/Unicurl, Iedereen Vitaal Groningen, FC Groningen, Groningen Atletiek, Kenniscentrum Sport, Stichting BEA. 

Onderwijs: Alfa-college, Hanzehogeschool Groningen Gezondheidsinstituut en Instituut voor Sportstudies, CIOS Nederland, Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs, Sport Science Institute Groningen

Meer weten?

Sinds november 2015 is Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) regionetwerk in Noord-Nederland van het landelijke initiatief Alles is Gezondheid... (AIG). AIG is het nationale preventie programma gericht op een beweging die leidt tot een gezonder en vitaler Nederland. Meer over Alles is Gezondheid... leest u op onze website.

Wilt u zich aansluiten bij deze beweging en een pledge ondertekenen? Stuur dan een mail aan allette.snijder@hannn.eu
Wat is uw pledge voor een gezonder Nederland?

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network