Gezonde Huiskamer op EIT Health Summit in Parijs!

donderdag 5 december 2019

  • HANNN

Het EIT Health summit nodigde de Gezonde Huiskamer uit om te showcasen als goed voorbeeld van een outreach-project. HANNN stagiaire Rebbeca Hummel ging mee naar Parijs en deed verslag.

Zondagochtend 1 december vertrok de Gezonde Huiskamer richting Parijs. Als stagiaire mocht ik mee om de Gezonde Huiskamer goed te presenteren en leefstijlchecks uit te voeren. Aangezien wij met zijn drieën naar Parijs vertrokken (stagiaire Rhys Williams en gezondheidsmakelaar Joan Boelens reden met de bus naar Parijs), vertrok ik met de trein. Na een reis van vijf uur kwam ik aan op Gare Due Nord, ondertussen was de Gezonde Huiskamer bus ook onderweg. Aangezien zij een langere reis voor de boeg hadden kon ik eerst Parijs nog verkennen. Dus de eerste stop was het hotel. In het hotel heb ik mijn spullen achtergelaten en ben ik gaan lopen door de sfeervolle straatjes van Parijs. De maand december bracht veel kerstverlichting in de stad. Louvre was de eerste bezienswaardigheid waar ik heen liep. Erg indrukwekkend was het wel. Na een lange wandeling door Parijs en meer 10.000 stappen later besloot ik om terug te gaan naar het hotel. Hier wachtte ik totdat de mannen met de Gezonde Huiskamer in Parijs arriveerden. Na veel files rondom Parijs kwamen zij na 10 uur reizen dan eindelijk aan in het hotel. Tijdens het avondeten bespraken wij met elkaar wat de plannen waren voor de volgende dag. Aangezien wij aanwezig moesten zijn om 08:00 besloten wij om af te spreken in de lobby van het hotel rond 07:40.

De volgende ochtend liepen wij rond 07:40 richting het plein waar het EIT Health Summit plaats vond. De bus (die daar gisteren was geparkeerd) stond voor het Palais Brongniart naast de bus van de Portugezen. Als snel werden wij vriendelijk verwelkomd door iemand van EIT Health. Van haar kregen wij badges om ook het congres te mogen bewonderen. Na een tijdje was de bus klaar gemaakt en de tent opgezet, klaar om leefstijlcheks af te nemen. Maar toen liet de techniek ons in de steek. De iPads waar de leefstijlcheck afhankelijk van is kon niet verbinden met het internet. Uiteindelijk viel het wel mee hoe groot dit probleem was. Aan de media en mensen van het congres hebben wij ons verhaal verteld over het belang van het project en welke ervaringen wij hebben opgedaan. Wij zijn de dialoog aangegaan en veel gepraat over het project. Een ding dat opviel is dat veel mensen doorvroegen naar de data die achter het project vandaan komt. Vragen hierover en andere vragen hebben wij netjes beantwoord en benadrukt waarom het project zo belangrijk is. Onder tussen hadden de Portugezen het probleem met het internet opgelost, hierdoor konden zij beginnen met de leefstijkchecks. In eerste instantie hadden wij nog steeds problemen met het internet maar rond 14.00 was het probleem opgelost. Mensen vanuit de hele wereld kwamen een leefstijlcheck bij ons doen zoals mensen uit Canada, Polen, Porto, Frankrijk, Bosnië, Engeland en Nederland. De voertaal die gesproken werd was Engels.

Aan het eind van de middag kwam de minister van Portugal langs om te kijken hoe alles verliep in de bus. Natuurlijk kwam hij ook voor de Portugese bus, maar hij nam ook even de tijd om in onze bus te kijken. Even later kwam de voorzitter van EIT Health ook onze bus ingewandeld om ons te bedanken voor onze aanwezigheid. In een tent naast onze bus was het mogelijk om je cholesterol te checken dus toen het eventjes rustig was hebben wij allemaal ons cholesterol laten controleren.  Alles was in orde, dus weer snel terug naar de bus om media te woord te staan. Zo werd Joan live op facebook geïnterviewd en waren er veel mensen die foto’s van de bus namen.  Toen de beurs ten einde liep besloten wij naar aanleiding van het gesprek met de voorzitter om de gezonde huiskamer weer op te ruimen.  Het was een mooie dag met veel interactie tussen verschillende soorten mensen en functies. De volgende ochtend vertrok de gezonde huiskamer vanuit Noord-Parijs richting Nederland. Ik vertrok met de Thalys richting Nederland. Helaas ging dat niet zo soepel als ik had gehoopt, aangezien ik 110 minuten vertraging had.

Als stagiaire vond ik het een super bijzondere ervaring. Ik heb nieuwe mensen leren kennen en belangrijkste natuurlijk hoe het is om een EIT Health summit te mogen bijwonen. Ik ben erg blij dat ik deze kans heb gekregen en het was een ervaring om nooit meer te vergeten.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network