FluidBalance wint Noord-Nederlandse voorronde Nationale Zorginnovatieprijs

vrijdag 26 januari 2018

  • HANNN

FluidBalance is de Noord-Nederlandse inzending voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2018. Tijdens de Healthy Ageing Business Borrel had Tjitte Verbeek van Buren namens deze innovatie de meest overtuigende pitch van de drie genomineerden. FluidBalance neemt het op 15 maart 2018 op tegen 9 innovaties uit andere regio's in Nederland. Deze finale vindt plaats tijdens het Health Valley Event. 

FluidBalance

FluidBalance is een systeem waarmee de vochtbalans automatisch en realtime kan worden gemonitord, 24 uur per dag. Dit leidt tot minder belasting van de verpleegkundige en bovendien tot een nauwkeuriger registratie van de vochtbalans. Daarnaast speelt FluidBalance een belangrijke rol bij het tijdig identificeren van klinische achteruitgang van patiënt. De ontwikkeling van FluidBalance is een samenwerkingsverband van het UMCG, de TU Delft, Pezy Group en TIM Solutions. 

Volgens de jury had deze innovatie naast een sterke pitch ook de beste kans op opschaling en het genereren van impact. 
 

De Nationale Zorginnovatieprijs

De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs speciaal voor de meest innovatieve onderneming in de opschalingsfase. Ondernemingen die hun innovatie al uitgewerkt, getest en gelanceerd hebben, kunnen vaak een duwtje in de rug gebruiken om hun bedrijf echt tot een succes te maken. Dit jaar wordt er zowel een vakjuryprijs (€ 10.000) als een publieksprijs (€ 5.000) uitgereikt. Uitreiking vindt plaats tijdens het Health Valley Event 
 

Alle genomineerden moesten een uitgebreide omschrijving van hun product toevoegen aan de website www.zorginnovatie.nl. Dit is een open platform waar een overzicht ontstaat van innovaties in de zorg. Hier wordt kennis gedeeld, en kunnen partijen die op zoek zijn naar een specifieke innovatie vinden wat er al ontwikkeld is. HANNN is een van de partners van Zorginnovatie.nl 

 

Naast FluidBalance waren genomineerd: 

Medicatiemeting via vingerprik

Medicatiemeting via vingerprik - een methode om patiënten thuis zelf bloed te laten afnemen via de Dried Blood Spot, Een patiënt prikt zichzelf thuis in de vinger en laat een druppeltje bloed op een kaartje vallen. Dit kaartje wordt via de post naar het ziekenhuis verstuurd. Uit dit druppeltje wordt een volledige geneesmiddelspiegel gemeten. De patiënt hoeft hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis voor het afnemen van bloed en controle. 

Deze innovatie is genomineerd voor een wildcard die recht geeft op een plek in de finale. Elke regio mag een nominatie doen voor deze wildcard en de winnaar wordt gekozen door VitaValley.  

 

Schutrups Academy

Schutrups Academy - Schutrups wil binnen 3 jaar tijd deelnemers middels de landelijk erkende en geaccrediteerde opleiding podologie, binnen de eigen organisatie opleiden tot registerpodoloog en hen tevens een basis mee te geven op het gebied van hospitality, horeca en retail. Vanwege een tekort aan gekwalificeerde podologen heeft Schutrups besloten hier zelf werk van te maken. 

Hoewel Schutrups Academy wellicht niet gezien kan worden als innovatie in de klassieke zin van het woord, laat het wel zien hoe het gezondheidsdomein aan het verbreden is. Dat juist bedrijven als Schutrups op deze manier bijdragen aan gezondheid kan een grote impact hebben gezien het aantal mensen dat bereikt wordt. 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network