Etappeschema Healthy Ageing Tour 2017 is bekend

donderdag 19 januari 2017

  • HANNN
  • Healthy Ageing Tour

De organisatie van de Healthy Ageing Tour heeft het etappeschema gereed voor de komende editie. Het gaat om zes etappes voor de elite-vrouwen en vier voor de junior-vrouwen. Startpunt is voor beiden Leek, eindpunten zijn de gemeente Oldambt (juniors) en het Duitse Waddeneiland Borkum (vrouwen). (foto: Sportfoto.nl / Dick Soepenberg)

De Healthy Ageing Tour is een UCI etappewedstrijd voor vrouwen die van 5 t/m 9 april wordt verreden. De wedstrijd is t/m 2016 gesponsord door Energiewacht. Healthy Ageing Tour is de nieuwe naam voor het evenement. In 2016 bonden de beste acht vrouwenploegen van de wereld de strijd aan in de etappekoers voor vrouwen. Oud-wereldkampioen tijdrijden, Ellen van Dijk, won het eindklassement. In de afgelopen edities stonden wereldtoppers als voormalig Olympisch en wereldkampioene Marianne Vos, wereldkampioene Lizzie Armitstead en de latere Olympisch kampioene Anna van der Breggen aan het vertrek. Alle informatie is te vinden op de nieuwe website www.healthyageingtour.nl

De wedstrijd start in Leek, deze locatie is voor het derde opeenvolgende jaar etappeplaats. De tijdritspecialisten krijgen in de eerste etappe ruim baan, de eerste verschillen worden gemaakt in de zeventien kilometer lange openingstijdrit. Vervolgens is er voor de vrouwen een korte middagetappe voorzien. De gemeente Zuidhorn heeft er voor gekozen deze keer de westkant van de gemeente aan te doen, waarbij de start en finish in de kern Grijpskerk komen te liggen. Baflo -bekend van de districtskampioenschappen in 2014 - is de gastheer van de belangrijke ploegentijdrit. Vervolgens wacht de rensters een rit door de gemeente Stadskanaal. De etappe is gelijk aan de rit van 2016, die door de rensters als loodzwaar werd getypeerd. De gemeente Oldambt keert na 2 jaar afwezigheid terug in de ronde. De deelnemers wacht een ouderwetse waaieretappe dwars door zeven dorpskernen. Borkum heeft voor het derde achtereenvolgende jaar op rij de finale van de ronde. Het Duitse Waddeneiland biedt een prachtig decor voor de slotetappe.

Daan Bultje kijkt als directeur van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) uit naar de eerste editie. "We willen een beweging op gang brengen van burgers, organisaties, bedrijven en overheden. In de weken voorafgaand aan de etappewedstrijd laten we een Healthy Ageing Tour-karavaan langs de verschillende startplaatsen gaan met activiteiten die een impuls geven aan de gezondheid van alle generaties. Voor ons is de Healthy Ageing Tour dus een geweldige kapstok om alle activiteiten op het vlak van gezondheid bij de inwoners van Noord-Nederland te brengen.” Organisator Thijs Rondhuis presenteert trots de routes voor 2017. “We zijn er weer in geslaagd een gevarieerd etappeschema samen te stellen voor komend jaar, waarbij we de gehele provincie aan doen en zo de rensters en het publiek een gevarieerde blik op Groningen kunnen bieden. Met genoeg open landschap om de wedstrijd elk moment open te laten breken als er wind staat.”

Etappeschema Healthy Ageing Tour Elite-vrouwen:
Woensdag 5 april: Etappe 1a: proloog Leek (16,9 km)
Woensdag 5 april: Etappe 1b: Grijpskerk-Zuidhorn (77,6 km)
Donderdag 6 april: Etappe 2: Ploegentijdrit Baflo (19,6 km)
Vrijdag 7 april: Etappe 3: Musselkanaal-Stadskanaal (154,4 km)
Zaterdag 8 april: Etappe 4: Finsterwolde-Finsterwolde (126,6 km)
Zondag 9 april: Etappe 5: Borkum-Borkum (117,9 km)

​Etappeschema Healthy Ageing Tour Junior-vrouwen:
Woensdag 5 april: Etappe 1: proloog Leek (3,4 km)
Donderdag 6 april: Etappe 2: Baflo-Baflo (78,2 km)
Vrijdag 7 april: Etappe 3: Stadskanaal-Stadskanaal ( 66,5 km)
Zaterdag 8 april: Finsterwolde-Finsterwolde (94,7 km)