Eerste ondernemersbijeenkomst “Snacken met visie” groot succes!

dinsdag 16 mei 2017

  • HANNN

Maandag 8 mei 2017, 09.30 uur, de deelnemers voor de bijeenkomst “Snacken met visie” druppelen langzaam binnen. Een gevarieerd gezelschap neemt deel aan deze bijzondere ochtend. Van snackbarhouder tot groothandelaar, van organisator Frituurfestival Leeuwarden tot docent van Hanzehogeschool Groningen, een diëtist en een veranderingsmanager. Allerlei invalshoeken tonen betrokkenheid. 
Gronings meest markante horeca-ondernemer Marco Agema (eigenaar Friet van Piet) en UMCG hoogleraar Gerjan Navis (expert op het gebied van voeding en gezondheid) spreken treffend over hun kijk op Healthy Ageing.

“Ik wil mijn dochter en mijn klanten bewust maken van hun keuzes, want de effecten van onze leef- en eetstijl zijn veelomvattend” aldus Marco Agema. Hij haalt zijn aardappels bij een lokale boer; duurzaam voor de economie en voedzaam voor de consument. Healthy Ageing en succesvol ondernemen kunnen volgens Marco hand in hand gaan.
Daarnaast is volgens Marco de volgende vraag van groot belang: “Hoe ongezond ís snacken?” Marco pleit voor een objectieve informatiebron welke informatie geeft over de gezondheid van snacks en aanverwante producten. Hij krijgt bijstand vanuit het deelnemend publiek. UMCG Hoogleraar Gerjan Navis zoomt in op deze vraag.

“Snacken an sich is het probleem niet” betoogt Gerjan Navis. “Het punt is, dat consumenten welke veel snacken tegelijkertijd weinig tot geen groente eten”. Er is aantoonbaar verband tussen het regelmatig snacken en het niet eten van groente. Uit onderzoek blijkt eveneens dat ziektes niet alleen komen; zoals een ongeluk nooit alleen komt, lokt de ene kwaal vaak de andere uit – zodat wij juiste op oudere leeftijd tegen combinaties van kwalen aanlopen. Daar loopt onze geneeskunde tegen haar grenzen aan – omdat de behandeling van combinaties van kwalen ingewikkeld is, soms zelfs tegenstrijdig! Omdat een gezond leefstijl het recept is voor meerdere kwalen, is die oplossing veel logischer dan terugvallen op nog meer medicijnen. Een gezonde omgeving is daarvoor een geweldige stimulans – een gevarieerd aanbod in de snackbar hoort daar zeker bij!

Een snackbar of cafetaria die bijdraagt door één of meer Blue Zone ingrediënten toe te passen bereikt een belangrijke doelgroep. Een Blue Zone bevat een evenwicht in leefstijl met negen belangrijke uitgangspunten: natuurlijke beweging, het doel van je leven kennen, weinig stress, eten volgens de 80% regel (dus niet tot je overvol zit) , vooral plantaardig voedsel eten, een wijntje met mate, omring je met gelijkgestemden, stel familie en geliefden op de eerste plaats en investeer in een vriendenkring.
Met andere woorden: ál deze factoren hebben invloed op het doel van Noord-Nederland; een regio creëren waar we gezond, vitaal en gelukkig honderd worden.

Gerjan richt zicht met enthousiasme tot de snackbarhouders “We weten dat voorlichting over gezond eten juist de doelgroep mist die we zouden willen bereiken; die groep komt wel in restaurants en cafetaria’s. We hebben elkaar dus hard nodig!”

Laat dit nu net de insteek zijn van deze bijeenkomst “Snacken met visie”. De discussie op gang brengen, informatie uit wisselen en een ingang bieden om een duurzaam voedselnetwerk op te richten zijn de speerpunten. De eerste pas hier is gemaakt!

Wilt u meer weten over deze bijeenkomst en de follow up?
Neem dan contact op met Nick Cramer via telefoonnummer (+31) 050- 2111907 of stuur een e-mail naar  nick.cramer@hannn.eu

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network