Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid beschikbaar

dinsdag 9 juli 2019

  • HANNN

Speciaal voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen heeft het Institute for Positive Health (iPH) de Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid ontwikkeld. De eenvoudige tool is een gespreksinstrument om ‘het andere gesprek’ te voeren en helpt bij het bespreken en kiezen wat voor een persoon belangrijk is. Men krijgt inzicht in hoe het met ze gaat en vooral: wat ze willen doen om zich gelukkiger en gezonder te voelen.

De basis van de eenvoudige tool ligt in de Volwassenentool Mijn Positieve Gezondheid. Bij de eenvoudige versie is de taal vereenvoudigd en meer gebruik gemaakt van symbolen die gevoelens helpen aangeven.
De Eenvoudige tool is uitvoerig getest door laaggeletterden en mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen.

Er is een digitale versie – met voorleesfunctie – en een papieren versie van de tool en wordt bij voorkeur samen met een (zorg)professional ingevuld.

Daarbij kunnen zorgprofessionals het begeleidingsdocument gebruiken. In dit document staan tips en handvaten hoe ‘het andere gesprek’ over gezondheid te voeren met volwassenen die moeite hebben met (begrijpend) lezen.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden en het toepassen van gezondheidsvaardigheden. Bron: Onderzoek Stichting Lezen & Schrijven.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network