Educatie en gezondheid: HANNN op werkbezoek in Hongarije!

zondag 8 juli 2018

  • HANNN

Op uitnodiging van Platform Learn for Life heeft HANNN onlangs een werkbezoek gebracht aan Hongarije. Dit gebeurde in het kader van het project Educatie en Gezondheid waarbij, door een aantal betrokken partijen, werkbezoeken in het buitenland plaatsvinden om een beeld te krijgen van educatieve gezondheidsprogramma’s elders, good practices rond dit thema te inventariseren en natuurlijk kennis uit te wisselen en te delen.

Samen met Welzijn Lelystad, FlevoMeer Bibliotheek, Huis voor Taal Lelystad en Welzijnswerk Midden-Drenthe mocht HANNN deel uitmaken van een aantal interessante, interactieve en vooral leerzame dagen in het mooie Hongarije!

Onze host ter plekke was TREBAG, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling en de toepassing van internet en al een ruim aantal jaren trainingsmateriaal ontwikkelt, met name voor E-learning.

Ons werkbezoek werd gecombineerd met een bezoek van een aantal Spaanse universiteiten, wat het gezelschap en de aanwezige kennis nog gevarieerder maakte.
Gedurende 3 dagen werden we meegenomen naar verschillende organisaties en initiatieven om een beeld te krijgen van diverse activiteiten met betrekking tot mentale fitheid & welzijn en gezondheid & ICT op oudere leeftijd waarbij het belang van levenslang leren sterk belicht werd.

De eerste dag draaide om fysieke en mentale fitheid met presentaties van verschillende programma’s en projecten. Natuurlijk mochten we zelf ook aan de slag met niet alleen (online) fitness tests maar ook fitness gerelateerde spellen voor de ouderen.
De tweede dag ging in op volwasseneneducatie waarbij we een bezoek brachten aan een plaatselijk cultureel centrum. Hier werd niet alleen ICT aan de oudere inwoners geleerd maar was er ook de mogelijkheid tot lichamelijke beweging. Het was verrassend te zien dat er ook een Nederlandse kleuterschool aanwezig was voor de kinderen van Nederlandse expats (met een Nederlandse lerares). Er werd hier geen Hongaars gepraat door de kinderen maar alleen Nederlands om deze taalbeheersing te behouden. Aansluitend mochten we een kijkje nemen bij een school voor hoger beroepsonderwijs en werden we bijgepraat over een aantal van hun projecten en hulpmiddelen voor media.   
De derde en laatste dag stond in het teken van digitale communicatie en (online) hulpmiddelen voor ouderen in de gezondheidszorg en natuurlijk mochten we hier zelf ook weer mee aan de slag!

Platform Learn for Life

Wat is Learn for Life? Platform Learn for Life is een netwerkorganisatie voor lokale, regionale en nationale organisaties die actief zijn in het brede veld van non-formele educatie en een platform voor het uitwisselen en verdiepen van ervaringen over het leren van volwassenen. Dit alles vanuit het perspectief van het Europese beleid rond een leven lang leren.
Meer over Learn for Life leest u op hun website.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit werkbezoek? Stuur dan een mail aan allette.snijder@hannn.eu

Fysieke tests om de fitheid van ouderen te meten
Fysieke tests om de fitheid van ouderen te meten
Lichte activiteiten: de Hongaarse versie van Boerengolf
Lichte activiteiten: de Hongaarse versie van Boerengolf
Cultureel centrum Jókai Klub Budapest
Cultureel centrum Jókai Klub Budapest
ICT educatie voor de oudere inwoners
ICT educatie voor de oudere inwoners
Kleuterschool voor Nederlandse expats
Kleuterschool voor Nederlandse expats
Aan de slag met digitale communicatie
Aan de slag met digitale communicatie
 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network