Cisca Wijmenga over besteding Spinozapremie

dinsdag 15 september 2015

  • Zorg Innovatie Forum

Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica in het UMCG, krijgt vandaag de Spinozapremie uitgereikt – de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. In KennisInZicht maakt ze bekend waar ze de premie van 2,5 miljoen euro aan gaat besteden.

Wijmenga krijgt de prijs met name voor haar werk aan het ontrafelen van de genetische achtergrond van glutenintolerantie (coeliakie). Ze ontdekte dat bij deze patiënten de cellen van het afweersysteem overactief zijn, en toonde aan dat de ziekte een gemeenschappelijke basis heeft met andere auto-immuunziekten zoals reuma, MS en de ziekte van Crohn.

Met het ontrafelen van genetische geheimen stuitte ze ook op nieuwe geheimen. "We leren nu hoe ingewikkeld ons DNA is", vertelt ze in KennisInZicht. "Sinds vijf jaar zien we dingen die we niet hadden kunnen bevroeden. Maar ondanks die kennis weten we niet precies wat iemand ziek maakt. We hebben gezien dat sommige mensen met een duidelijke genetische aanleg voor een bepaalde ziekte toch niet ziek worden. Hoe komt dat? Wat beschermt ons tegen deze foutjes in ons DNA? Wat maakt dat iemand gezond blijft?"

De Spinozapremie stelt Wijmenga in staat op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen. Het stelt haar in staat om talentvolle jonge wetenschappers voor langere tijd in dienst te nemen. Daarnaast wil ze jonge mensen de kans geven om naar het buitenland te gaan en ervaring op te doen, buitenlandse toponderzoekersuitnodigen naar Nederland te komen voor een sabbatical en zelf haar buitenlandse bezoeken uitbreiden om kennis en inspiratie op te doen.

Lees hier het interview met KennisInZicht.

Aandachtsgebieden

Zorg Innovatie Forum