Bedrijven winnen vouchers voor ontwikkelen Serious Games

maandag 2 mei 2016

  • HANNN

Gezonde spelletjes - in vaktermen heten ze 'healthy games' - zijn binnenkort niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. Dat vertelt sportdokter Jean Driessen van het ziekenhuis Tjongerschans tijdens de overhandiging van de Gaming Vouchers. Vijf Friese bedrijven die zich bezighouden met zogenaamde 'Serious Games' wonnen donderdag in Heerenveen vouchers ter waarde van 10.000 euro.

De vouchers zijn bedoeld om gezonde spellen die gemaakt worden in samenwerking met een ziekenhuis of zorgaanbieder af te maken. De winnende bedrijven zijn Critical Bit, 8D Games, Meulen Game Development, Grendel Games en Skerp. De vouchers zijn een initiatief van Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland.

App voor rugklachten
Gezonde spellen moeten ouderen helpen om op een juiste wijze in beweging te komen of te blijven. Critical Bit uit Leeuwarden is één van de bedrijven die een voucher ontvangen heeft. Het bedrijf bouwt met het geld een app die mensen met rugklachten ertoe zet om op tijd de goede oefeningen te doen. Er zijn ook gezonde spellen om dokters en verplegend personeel te trainen voor bijvoorbeeld operaties of andere handelingen.

Weer in beweging na ernstige ziekte
In Friesland zitten verscheidene bedrijven die zich bezighouden met gezondheidsspellen. HANNN wil hen helpen om, in samenwerking met de zorgsector, de stap te zetten naar een eindproduct. Voor de zorg is het erg de moeite waard om patiënten met behulp van games te motiveren om, bijvoorbeeld na een ernstige ziekte, weer stap voor stap in beweging te komen. HANNN hoopt dat het zorgt voor een meer gestructureerde samenwerking tussen de Friese gaming-industrie en de noordelijke gezondheidszorg.

Klik hier voor het artikel op Omrop Fryslan, inclusief foto's en geluidsfragmenten van de uitreiking.

 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network