Adelheid Roosen: "Als je loslaat, kan opeens alles"

dinsdag 3 oktober 2017

  • HANNN
  • Zorg Innovatie Forum
  • AndersOud 2030

De moeder van Adelheid kreeg Alzheimer en overleed uiteindelijk aan de gevolgen van die ziekte. Adelheid maakte de aangrijpende voorstelling en documentaire Mam on Tour, waarmee ze in heel Nederland volle zalen trekt. In haar interview met Barbara Mounier voor Mantelzorgelijk deelt ze met de lezers niet alleen liefdevolle herinneringen maar geeft ze hen ook heel belangrijke adviezen om tijdens en na die zorg voor hun geliefden toch geluk en opluchting krijgen. Stoppen met hechten aan hoe het ooit was en "mee te reizen" in het sterfproces, in het hier-en-nu. Begrijpen, accepteren, meedoen en loslaten.

“Ik heb met alle dagelijkse huishoudelijke dingen kunnen spelen, samen met haar. Mijn moeder woonde op een groep, in een huis voor kleinschalige zorg. Wat ik deed was, elke ‘zorgsituatie’ speels maken. Het douchen, het eten, het naar bed brengen, alles. En daardoor hebben we veel gelachen, soms wist ik niet eens exact waarom, maar werd Mam vrolijk van iets.”​

“Probeer jezelf dus te betrappen op zinnen als: ‘oh hemel, mijn moeder ziet me niet meer’, of ‘ik heb dit al zestien keer verteld’, of ‘ze weet niet eens dat ik er ben, dus het heeft geen zin dat we op bezoek gaan’. Kies voor het avontuur. Kies voor de intimiteit, die misschien ook voor jou nieuw is. Dan kun je een rijk speelveld ervaren.” 

Wat mij ook steeds duidelijker werd: stop met corrigeren. Al deze mensen zijn op weg naar de dood. Ze kunnen steeds minder. Waarom zou je ze in jouw parcours, in jouw normen en waardenstelsel willen forceren? Eigenlijk alleen maar omdat wij als mantelzorgers, ons dan beter voelen en ‘in control’ zijn. Daarom. Laten wij die moeilijke stap zetten, door hen te volgen. Laat ze leven – en laat ze gaan. Neem een voorschot op je rouw, laat je dierbare nu al gaan. Alles wat daarna komt, kun je dan met andere ogen zien. Als je loslaat, kan opeens alles.”

Het volledige artikel lees je hier