Achter de schermen: Rookvrije Generatie - Een interview

dinsdag 12 september 2017

  • Healthy Ageing Week 2018

In het kader van de Healthy Ageing Week hebben wij Robert van de Graaf geïnterviewd. Robert is de coördinator van het Rookvrije Generatie project. Het hele interview les je hieronder.

Het roken van tabak is de belangrijkste te voorkomen oorzaak van ziekte en sterfte in ons land. Veel rokers ontwikkelen op jonge leeftijd al een tabaksverslaving en hebben grote moeite om er weer vanaf te komen. Roken beïnvloedt via de gebruiker (de roker) in sociale interacties ook het rookgedrag van anderen (zowel rokers, ex-rokers als mensen die nog nooit gerookt hebben). Rokers zoeken elkaar vaak op, ze verstrekken elkaar tabak, steken elkaars sigaret aan, creëren rookplekken, plannen samen rookpauzes, versterken elkaars rookgedrag en houden dit samen in stand. Een roker die probeert te stoppen of een ex-roker kan terugvallen door uitnodigende interacties met rokers. Het is opvallend hoe makkelijk de rookgewoonte van generatie op generatie lijkt te worden overgedragen. Rookgedrag zet aan tot roken bij kinderen. Dit geldt vooral voor kinderen van rokers, die niet alleen vrijwel dagelijks leren van het rookgedrag van hun ouders, maar die ook een groter genetisch risico hebben om zelf verslaafd te raken aan tabak. Desondanks roken nog veel mensen in de buurt van kinderen en roken vrijwel alle rokende ouders wel eens in het bijzijn van hun eigen kind. (de Graaf, 2017)

Kun je het project samenvatten in een paar zinnen?
"Groningen is op weg naar een Rookvrije Generatie. We proberen met steeds meer Groningers de landelijke beweging te versterken en vooral onze eigen inwoners te helpen om te stoppen met roken en te voorkomen dat kinderen (en ex-rokers weer) beginnen te roken. Omdat een kwart van de (Groningse) bevolking rookt is het belangrijk dat zoveel mogelijk Groningers en organisaties meehelpen om de vitaliteit van de gehele bevolking te vergroten en te voorkomen dat mensen (over)lijden aan de gevolgen van het roken."

Wat is er bijzonder aan het project?
"Het bijzondere aan het project is dat er zoveel organisaties aan meedoen en dat het aantal steeds groter wordt. Het is bovendien niet een project dat vanuit de overheid of vanuit de gezondheidszorg wordt uitgevoerd, maar het is een project dat vanuit de gehele bevolking wordt ontwikkeld en uitgevoerd."

Welke reactie krijg je van de bevolking?
"Voornamelijk positieve reacties. Waarschijnlijk komt dit omdat niemand wil dat kinderen gaan roken en geliefden uiteindelijk ziek worden en (over)lijden aan de gevolgen van roken. We gunnen iedereen een gezond en vitaal leven."

Zijn er problemen?
"Nee, dit is een positieve beweging en een geleidelijk proces. We hebben geen datum alleen een heldere koers."

Welke successen zijn er al bereikt?
"We hebben vooral steeds meer medestanders en we hebben veel mensen bereikt en geactiveerd om ook mee te helpen. Hierdoor zie je bijvoorbeeld steeds meer sportvelden, speeltuinen, schoolpleinen en andere omgevingen rookvrij worden."

Als er een ding is wat je iedereen in Groningen die rookt kunt vertellen, wat zou dit zijn?
"Rook bij voorkeur niet. Wil je stoppen zoek dan hulp via de huisarts en probeer het niet alleen. En als je toch het roken niet kunt laten, doe dit dat in elk geval niet in het bijzijn van kinderen en zorg dat ex-rokers niet door jouw rookgedrag terugvallen. Kortom hou rekening met de mensen in je omgeving én wees zuinig op jezelf."

Aandachtsgebieden

#HAW18