Achter de schermen: De boer op met Alina Kiers

dinsdag 19 september 2017

  • Healthy Ageing Week 2018

‘De boer op’ is een educatief televisieprogramma voor kinderen over de herkomst van voedsel. In het programma leren kinderen van grond tot bord wat er komt kijken bij het maken van het voedsel dat bij jou op de keukentafel staat.
Voormalig kinderprogrammeur Alina Kiers neemt kinderen uit de stad Groningen mee naar boeren rondom de stad. Als boerendochter is ze ervan overtuigd dat het fascinerend is voor kinderen om te zien hoe eten gemaakt wordt en in de supermarkt terecht komt. Kinderen in steden kennen vaak alleen het voedsel in de supermarkt en hebben geen of weinig binding met boerderijen, terwijl ze er soms vlak in de buurt wonen. Door kinderen mee te nemen naar de boerderij, hoopt ze hier verandering in te brengen.
Tijdens de bezoeken leren de kinderen onder andere dat het voedsel dat boeren in de buurt produceren van goede kwaliteit is. Ook wordt er ingegaan op biologische productie van voedsel. Wat is het verschil en waarom is het belangrijk om erover na te denken?
Het project is voornamelijk gericht op bewustwording. Het is belangrijk dat kinderen (en ouders) weten wat er in de gerechten zit die ze eten, zeker als het gaat om zout, transvet en suiker. In het programma leren de kinderen zelf te koken met verse producten. Ze leren over de veelzijdigheid van producten en hoe gemakkelijk het kan zijn er iets lekkers van te maken.  

Ben je geïnteresseerd in waar Alina de kinderen mee naartoe neemt, wat ze zullen zien en leren? Van 9 t/m 13 oktober is het programma elke avond te zien op OOGtv. Ontdek samen met de kinderen de wereld van voedsel!

Aandachtsgebieden

#HAW18