4Mijl4You: Een goede stimulans voor bewegen!

donderdag 5 oktober 2017

  • HANNN
  • Healthy Ageing Week 2018

Aan de vooravond van de 4 Mijl vindt 4Mijl4You plaats: hetzelfde parcours, maar iedereen mag de afstand op een eigen manier afleggen. Dialyse Centrum Groningen gaat de uitdaging aan met 9 nierpatiënten.  

Aan het woord: Josien Woldring, dialyseverpleegkundige en bewegingswetenschapper, over dit mooie initiatief:

“We gaan met een heel gevarieerde groep deelnemers de 4Mijl4You afleggen, patiënten en medewerkers. In totaal 15! De patiënten die meedoen hebben allemaal een chronische nierziekte, waardoor ze afhankelijk zijn van de dialyse. Ze dialyseren drie keer in de week bij Dialyse Centrum Groningen, overdag of ’s nachts. Verder zijn we eigenlijk een prachtige afspiegeling van de samenleving. Jong en oud, man en vrouw, variatie ook in culturele achtergrond. We hebben er veel zin in.” 

 

Drie deelnemers die er zin in hebben. V.l.n.r. Wilto Rendering, Ben van Velzen en Annie Dijkstra, diëtist.
Drie deelnemers die er zin in hebben. V.l.n.r. Wilto Rendering, Ben van Velzen en Annie Dijkstra, diëtist.


Waarom doen jullie mee?

“Ik zoek samen met Annie Dijkstra, onze diëtist, altijd naar mogelijkheden om bewegen bij dialysepatiënten te stimuleren. Dialyseren is zwaar voor het lichaam, het wordt wel vergeleken met topsport. Veel patiënten zijn moe na de dialyse en moeten soms de dag erna echt bijkomen. Toch is ook voor deze patiënten bewegen erg belangrijk. We merken dat het naast zo’n intensieve behandeling voor patiënten vaak een behoorlijke opgave is om in beweging te komen. Terwijl kleine veranderingen in het dagelijks leven soms al kunnen helpen. Denk aan het nemen van de lift, het werken in de tuin, af en toe een ommetje of als dat lukt fietsen.” 
 

Voor onze patiënten is het belangrijk om zo fit mogelijk te worden en te blijven

Josien Woldring, dialyseverpleegkundige en bewegingswetenschapper


“Onze communicatieadviseur Marco Boonstra had contact met de Nierstichting en zodoende ontstond het idee om te gaan lopen en dan meteen het goede doel te steunen. Dus we werken zowel aan een gezonde leefstijl voor dialysepatiënten, waarin ze samen op kunnen trekken, en we halen geld op voor onderzoek naar nierziekten, voorlichting en lotgenotencontact."  

Hoe staat het met de vorm?

"We hebben niet in een groep getraind. Dus in die zin wordt zaterdagavond 7 oktober best spannend. Wel horen we van de deelnemers dat ze zich erg bewust zijn van de topprestatie die ze gaan leveren. Ze hebben dan ook vaak een rondje gelopen om te kijken of ze het kunnen en zien het als een mooi doel. De 4 mijl is voor dialyse patiënten een behoorlijke inspanning, maar met wat gezelligheid gaan we het met z’n allen halen!"
 

En hoe herkennen we jullie? 

"We hebben rode polo’s met Dialyse Centrum Groningen erop! Daaraan zijn we te herkennen. Verder zullen we een vlag, ballonnen en natuurlijk ons goede humeur meenemen!"

Steun de deelnemers van Dialyse Centrum Groningen via actie.nierstichting.nl/dialysecentrumgroningen 
 

Bekijk ook het RTV Noord-item over de deelname van Dialyse Centrum Groningen
Bekijk ook het RTV Noord-item over de deelname van Dialyse Centrum Groningen

4Mijl4You

De 4 Mijl van Groningen is met 23.000 deelnemers uitgegroeid tot het grootste loopevent van Noord-Nederland. Maar aan de vooravond van dit festijn is een nieuwe groeibriljant ontstaan: de 4Mijl4You. Dit jaar vindt de 6de editie plaats, waarbij een kleine 2000 deelnemers het 4 Mijl-parcours op alternatieve wijze afleggen. Niets is te gek: met skates, rolstoel, kinderwagen…

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network #HAW18