Zpannend Zernike

  • 12:00 uur
  • 17:00 uur
  • Binnenstad en Zernike Groningen
  • Healthy Ageing Week 2018

Zpannend Zernike is de Groningse bijdrage aan het Weekend van de Wetenschap. Vanwege de 4 mijl van Groningen vindt Zpannend Zernike dit jaar niet in het eerste maar in het tweede weekend van oktober plaats, dus op zaterdag 14 en zondag 15 oktober.

Zpannend Zernike is dit jaar tevens de laatste activiteit van de eerste Groningse Healthy ageing week. Een week lang activiteiten en informatie rondom gezond ouder worden, onder de titel ‘’Stralend Honderd”. De kick off daarvan vindt plaats op zaterdag 7 oktober in het UMCG.

Geïnspireerd door Nobelprijswinnaar Ben Feringa heeft Zpannend Zernike ook dit jaar weer een gevarieerd programma samengesteld, met ‘gouwe ouwe’, maar ook met veel nieuwe onderdelen. Op zaterdag 14 oktober in de binnenstad van Groningen. In het Academiegebouw gaat Bram Douwes in gesprek met wetenschappers en kinderen en zijn er doorlopende workshops, o.a. ‘het maken van Chinese karakters’ en ‘rappen in het Gronings’. Het Universiteitsmuseum presenteert ‘Van mond tot kont’, waarbij je er door het doen van proefjes zelf achter komt wat er in je lichaam gebeurt als je iets eet of drinkt. De onderzoekers van ERIBA leren je hoe je onderzoek doet in een laboratorium. Natuurlijk doen De Jonge Onderzoekers weer mee (de leukste werkplaats voor techniek en wetenschap!) en staat de wetenschapstruck van de RUG op de Ossenmarkt.

Op zondag 15 oktober is de Zernike Campus het toneel van Zpannend Zernike. Dompel je onder in de fascinerende wereld van natuurwetenschappen, techniek en energie. Deelnemers zijn KVI-CART, Benoulliborg-Science Linx (wie zet het snelst een nanomotor in elkaar?), Kapteyn Instituut, SRON, Hanzehogeschool Groningen, EnTranCe en EnergyBarn. Nieuw dit jaar zijn TNO en BuildinG (het kennis- en innovatiecentrum voor toekomst- en aardbevingsbestendig bouwen, met o.a. het ‘Huis van Morgen’).

Lezingen, demonstraties, workshops, zelf ‘wetenschappelijk’ aan de gang gaan. Vragen stellen en antwoorden krijgen. Je verwonderen over wat er nu of straks allemaal kan. In oude en moderne gebouwen van universiteit en hogeschool. De deuren gaan op zaterdag 14 en zondag 15 oktober van 12.00 tot 17.00 uur open . Iedereen is van harte welkom en de toegang is overal gratis!

Wil je jouw ervaringen op Zpannend Zernike met ons delen? Post je bericht of foto op Facebook, Twitter of Instagram met #zpannendzernike! We vinden het erg leuk wanneer je dat doet. Daarom verloten we onder iedereen die post een zpannende dooz.

Meer info via: www.zpannendzernike.nl

Aandachtsgebieden

#HAW18