Weekend van de Wetenschap

  • 12:00 uur
  • 17:00 uur
  • UMCG Onderwijsinstituut, Antonius Deusinglaan 1
  • Healthy Ageing Week 2018

Tijdens het eerste weekend van oktober brengt het Weekend van de Wetenschap je backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea. Op meer dan 200 locaties in Nederland openen deze organisaties dan hun deuren voor het publiek. In Groningen opent het UMCG haar deuren. Waarom is bewegen zo belangrijk, roken zo gevaarlijk en wat is nu echt gezond eten?

Lifelines – speurtocht door Noord Nederland
Ontdek het geheim van gezonder oud worden. Ga tijdens deze puzzelspeurtocht mee met Sofie wiens oma net 100 jaar is geworden. Via een digitale landschapskaart kun je informatie vinden over de gezondheid van de inwoners uit Noord Nederland – bijvoorbeeld over waar de meeste pizza’s gegeten worden - en kun je uiteindelijk achter het geheim van Sophies oma komen. Lifelines is een data- en biobank die gegevens en lichaamsmaterialen beschikbaar stelt aan de wetenschap om zo meer te weten te komen waarom de ene persoon gezonder oud wordt en de andere persoon te maken krijgt met (chronische) ziektes.

Optische Illusies aan de Eettafel: Hoe borden ons eetgedrag beinvloeden.
We laten aan de hand van optische illusies zien hoe ons eetgedrag geleid kan worden door omgevingsfactoren zoals de omvang van een bord. Kinderen kunnen zelf aan de slag door te experimenteren met borden, glazen en ander servies.

Smaakmaker
Kinderen ontmoeten de Smaakmaker: een robot met verschillende kruidenmixen die als alternatief dienen voor zout. Ze proeven sauzen met en zonder zout: merken ze verschil?
Hoeveel zout eten ze zelf eigenlijk: ze ontdekken het aan de hand van de zouttest en een zoutspel! Een ‘zoutdokter’ vertelt waarom het beter is om niet teveel zout te eten.

Suiker
Hoeveel suiker zit er eigenlijk in ons eten en wat moeten we doen om die suikers weer te verbranden? Kinderen ontdekken het tijdens de grote suikertest.
In ruimte 1 verdelen ze een grote berg suikerklontjes over verschillende soorten voedsel dat voor hun ligt.
In ruimte 2 ontdekken wat ze moeten doen om suikerbommen zoals een appeltaartje te verbranden. Trampoline springen misschien? Stofzuigen? Of toch badmintonnen, fietsen of in de zandbak spelen?
Terwijl ze deze activiteiten uitvoeren, ontdekken ze het, want wie heeft als eerste een suikerklontje verbrand?

Underwater, de ultrasound training game
In Underwater zoekt de speler over de oceaanbodem naar schatten. Hiermee leert men spelenderwijs om te gaan met de zogeheten transducer en leert men op een leuke manier de skills van een echo-onderzoek. Meer info via: http://www.sfinxgames.com

Wat weet jij over DNA? 
Wat weet jij over DNA? De onderzoekers van ERIBA kunnen je er álles over vertellen tijdens het Weekend van de Wetenschap. Ze laten je zien hoe het DNA van een banaan eruit ziet. En je kunt het DNA-codespel spelen en de geheime boodschap uit DNA-code ontrafelen, of de verouderingsquiz spelen en jouw kennis over ouder worden testen. In de animatiefilmpjes die de onderzoekers je tijdens het Weekend laten zien, wordt uitgelegd wat voor onderzoek er wordt gedaan in ERIBA. 
ERIBA (European Research Institute for the Biology of Ageing) is het Europese onderzoeksinstituut van het UMCG en de RUG.

Roodkapje
Roodkapje, de serious game, is opgehangen aan het sprookje dat iedereen kent. Oma wil zo lang mogelijk in haar huisje in het bos blijven wonen. De boze wolf staat voor alles wat die wens kan bedreigen.
Een lege koelkast. De pinpas die weer kwijt is. Het huis dat niet zo netjes is. Kruip in de huid van je oma, opa of oude buurman en ervaar hoe het voelt om vergeetachtig te zijn en niks meer alleen te kunnen…

Healthy ageing cake: proef en verbaas je!
Tijdens het Weekend van de Wetenschap bieden we een speciale lekkernij aan, namelijk de gezonde cake van Tasty Basics. De cake bevat 70% minder koolhydraten, geen toevoegde suikers en is rijk aan vezels door het toegevoegde fruit, dat naast het verschillende meel het belangrijkste ingrediënt is. Een heel lekkere snack die bovendien voedzaam is.

Wat is een knuffelmachine?
De knuffelmachine is ontworpen om hypersensitieve personen te helpen om te gaan met stress. De knuffelmachine is een apparaat waar je rustig van wordt.
Als je tussen de kussens gaat liggen, drukken deze tegen je lichaam aan. Dit werkt kalmerend/rustgevend. De uitvinder van het apparaat kwam op dit idee toen ze zag dat koeien veel rustiger werden in een smalle stal op het moment dat ze stress hadden omdat ze een inenting kregen.

Hoe voelt het om oud te zijn?
Hoe zou jij zijn als je over heel veel jaren een opa of een oma bent. Wil jij wel eens voelen hoe het is om zo oud te zijn? Om bijvoorbeeld niet meer zo goed en zo hard te kunnen lopen, of te zien of te horen of alles tegelijk? Zet alles op en stap in de ‘ladder’, dan kan je het misschien een beetje voelen!

Lach je tanden bloot!
Lach jij veel? Dat is natuurlijk heel gezond! Lachen doe je totdat je 100 bent en het liefst houd je die mooie witte tanden schoon. Wisten jullie ook dat een mooi en gezond gebit invloed heeft op je hele gezondheid? Om stralend 100 te worden is je tanden schoon houden dus heel erg belangrijk! Hoe doe je dat? Kom bij onze mondzorgstoel en poets mee!

Je ontdekt het tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 oktober in het UMCG. Wetenschappers vertellen wat zij hebben ontdekt over gezond ouder worden. Want wie wil dat nu niet? Kom langs en leer wat je kan doen om op je 82e nog het kanaal over te zwemmen en om stralend 100 te worden. Of misschien nog wel ouder! Tot ziens in het UMCG!

Meer info via: www.weekendvandewetenschap.nl 

Aandachtsgebieden

#HAW18