Ontbijtkoek en saucijzenbroodjes met Noord-Nederlandse veldbonen!

  • 12:00 uur
  • 17:00 uur
  • Sportstad Heerenveen, Abe Lenstra Boulevard 23Q 8448 JA Heerenveen
  • HANNN
  • Healthy Ageing Tour

Twee studenten van Van Hall Larenstein ontwikkelen producten waarin veldbonen zijn verwerkt. De ontbijtkoek, cake, saucijzenbroodjes én hamburgers zijn te proeven op het gezondheidsplein in Heerenveen. Daarna nemen de studenten een korte enquête af om feedback op te halen.
Veldbonen zijn eiwitrijke bonen, die eenvoudig in Noord-Nederland te telen zijn. Ze bevatten volop eiwitten en kunnen gemakkelijk worden toegepast in de wisselteelt. 

De volgende producten zijn te proeven op het gezondheidsplein:

Ontbijtkoek 
Het meel uit de ontbijtkoek zal voor een deel worden vervangen door veldbonenmeel. Dit percentage wordt zo hoog mogelijk gemaakt zonder dat het  erg opvalt dat het met ander meel dan tarwe is gemaakt. Dit zal met een laagje boter worden geserveerd. 

Gele cake 
Het meel van de gele cake bestaat voor 100% uit veldbonenmeel. Dit verhoogt aanzienlijk het aantal eiwitten in de cake, maar qua vetten en suikers zal er niet veel veranderen. Suiker en vet zorgen voor de smaak van de cake.

Saucijzenbroodjes
De saucijzenbroodjes zijn gemaakt van standaard bladerdeeg. De vulling zal bestaat uit rundergehakt waar 30-50% rundergehakt is vervangen door hele veldbonen en veldbonenmeel.  Hierdoor bestaat dit product voor 50% uit meer plantaardige producten. Daardoor is de snack duurzamer dan een gewoon saucijzenbroodje. Doel is dat de smaak hetzelfde is als een klassiek saucijzenbroodje. 

Hamburgers 
De hamburgers zijn gemaakt met hetzelfde “vleesdeeg”  als de vulling van de saucijzenbroodjes. De hamburgers worden met een pers in dezelfde vorm gedrukt en gebakken. 

Ben je benieuwd naar een zo'n innovatieve snack? Kom langs op het gezondheidsplein! Het proeven is gratis.
 

Foto: Kees van de Veen
Foto: Kees van de Veen