NHL Stendenkoor i.s.m. Nationaal Symponisch Kamerorkest - Johannes Passion

  • Emmen en Leeuwarden; zie programmaflyer onder aan de pagina
  • Zorg Innovatie Forum

Carina Vinke schittert in geboorteplaats met NHL Stendenkoor

Op dinsdag 27 maart brengt het NHL Stendenkoor in samenwerking met het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en zes (inter)nationale solisten, waaronder Carina Vinke (die zich erg verbonden voelt met het NHL Stendenkoor), de Johannes Passion van J.S. Bach ten gehore. Het geheel staat onder leiding van Hans de Wilde en vindt plaats in het Atlas Theater in Emmen.

Achtergrond Carina Vinke
Soliste Carina Vinke werd geboren in Emmen en groeide op in deze gemeente. Ze zingt al meer dan tien jaar samen met het NHL Stendenkoor. Er is een bijzondere klik tussen het koor en de zangeres. Voor Carina is het inmiddels een soort van thuiskomen. “Het is altijd fijn om met het NHL Stendenkoor te mogen werken. Het is een relatief jong koor en een gedreven groep mensen. Het koor communiceert de muziek van Bach en de teksten en tegelijkertijd hebben ze ook ontzag voor die fantastische muziek van Bach.”

Als jong meisje had Carina al een passie voor zingen en zong ze in Kinderkoor ‘de Kleine Klokjes’ in Erica. Daarna volgde het Drentse Kinderkoor Viva La Musica. Ze werd toegelaten tot het Nationaal Kinderkoor (tegenwoordig Vocaal Talent Nederland) en geselecteerd voor de jong talentenafdeling aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na het behalen van haar diploma Klassiek Solozang en de masteropleiding Opera (haar lerares was de Drentse Jard van Nes) studeerde Carina in Brussel aan het Koninklijk Conservatorium Lied en volgden diverse internationale masterclasses onder andere die van Udo Reinemann en Teresa Berganza.

Tijdens haar studie begon Carina met het zingen van de grote werken van Bach, altijd als soliste. Haar stem wordt omschreven als een zeldzame donkerbruine stem met een gouden randje. Ieder jaar opnieuw mag Carina de grote werken van Bach zingen in binnen- en buitenland. “Bijzonder was het om in Tokyo en Osaka Bach in Weihnachtsoratorium te zingen”, aldus Carina.

Nationaal Symfonisch Kamerorkest en (inter)nationale solisten
Ook dit jaar begeleidt het Nationaal Symfonisch Kamerorkest het NHL Stendenkoor en de zes professionele (inter)nationale solisten. De rol van de evangelist wordt vertolkt door de jonge Duitse tenor Fabian Strotmann. De christuspartij wordt gezongen door Robbert Muuse. De overige solisten zijn, naast Carina Vinke (alt), Titia van Heyst (sopraan), de Brazilliaan Fàbio Maciel (tenor) en Bert van de Wetering (bas).

Het geheel staat onder de deskundige leiding van dirigent Hans de Wilde. Voor De Wilde is dit de eerste uitvoering van de Johannes Passion met het NHL Stendenkoor. “Er is geen sprake van een dubbelkoor zoals bij de Matthäus Passion, maar de Johannes Passion stelt zeker zo veel, zo niet nog meer eisen aan de zangcapaciteiten van de individuele zangers”, vertelt hij. Vertrouwen heeft De Wilde er zeker in. “Met zo veel ervaren zangers, maar juist ook nieuwe jonge stemmen in het koor blijft het altijd avontuurlijk. Het belooft een overtuigende en krachtige uitvoering te worden.”

Download  hier de programmaflyer.

Aandachtsgebieden

Zorg Innovatie Forum