Expositie Next & Newborn

  • 13:00 uur
  • 17:00 uur
  • Universiteitsmuseum, extra expositieruimte (Oude Kijk in Het Jatstraat 7A, 9712 EA Groningen)
  • Life Cooperative

Expositie NEXT/Newborn: meten en weten vanaf de start. Wat beïnvloedt de gezondheid van moeder en kind? En begint dit al bij de zwangerschap? Kom kijken wat de NEXT en Newborn onderzoeken inhouden. Maak kennis met Johanna, een van de deelnemers, tijdens de expositie op zaterdag 16 maart in het Universiteitsmuseum Groningen.

Meten en weten vanaf de start

Waarom wordt de een chronisch ziek en de andere niet? Het vermoeden bestaat dat de basis hiervoor tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren wordt gelegd. En spelen de omgeving, leefstijl of juist erfelijke aanleg hierbij een rol? Deze vragen staan centraal in de NEXT en Newborn onderzoeken.

Tijdens Beyond the Lab laten NEXT en Newborn graag zien wat de beide onderzoeken precies inhouden. We nemen u mee in het verhaal van Johanna: een enthousiaste NEXT en Newborn deelnemer. We laten u zien wat voor biomaterialen Johanna allemaal verzamelt, wanneer en hoe vaak zij dit doet en welke informatie er uit deze materialen gehaald wordt.

Lifelines NEXT

Lifelines NEXT doet onderzoek naar de ontwikkeling en de gezondheid van moeder en kind, gedurende de zwangerschap, maar ook in het jaar daarna. Hierbij worden niet alleen medische factoren, maar ook factoren als de omgeving, leefstijl en mogelijke erfelijkheid meegenomen. Zo neemt NEXT de hele context mee bij onderzoek naar ontwikkeling en gezondheid. In NEXT verzamelen vrouwen zelf verschillende soorten biomaterialen zoals ontlasting en moedermelk. Niet één keer, maar meerdere keren gedurende anderhalf jaar.

Living Lab Newborn

In Living Lab Newborn worden Lifelines-NEXT deelnemers gevraagd apparaten bij zichzelf of in hun leefomgeving te gebruiken. Het gaat om apparaten die inzicht kunnen geven in de gezondheid of kunnen bijdragen aan betere gezondheid. Met de data die dit oplevert kunnen wetenschappers nog beter onderzoek doen naar de gezondheid van moeder en kind(eren) en de factoren die dit bepalen. Dergelijke resultaten kunnen van groot belang zijn voor het vóórkomen van ziektes. Naast informatie die in wetenschappelijk onderzoek gebruikt kan worden, informatie over de apparaten zelf en hoe deze verbeterd kunnen worden, geeft Living Lab Newborn de mogelijkheid om toepassingen te ontwikkelingen ter verbetering van de gezondheid.

Aandachtsgebieden

Life Cooperative